Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Zelenskõi kutsus üles Venemaa sanktsioonide laiendamisele

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: UKRAINE PRESIDENCY/SCANPIX

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus esmaspäeval üles Venemaa vastu suunatud sanktsioonide laiendamisele, vahendas uudistekanal Ukrinform viitega presidendikantseleile.

«Selle taustal, et Venemaa kasutab oma tuumatööstust oma mõjusfääride säilitamiseks, hoiab suhteid Pyongyangi ja Teherani režiimidega ning kasutab varitankerite laevastikku, on vaja laiendada olemasolevaid agressorriigile suunatud sanktsioone,» rääkis Zelenskõi Ukraina välisdiplomaatiliste esinduste juhtide kohtumisel.

«Maailma juba kehtestatud sanktsioonid on tõepoolest oluliselt piiranud Putini režiimi majandust ja selle võimalusi. Tänu sellele töötab aeg agressori kahjuks. Uueks väljakutseks on aga saanud varitankerite laevastik ja Venemaa suhted teatud riikidega. Režiimid nagu Pyongyang ja Teheran, loovad uusi ohuallikaid ja mitte ainult meie jaoks Ukrainas ning Moskva kasutab endiselt oma mõjusfääri,» seletas president.

«Need tegurid nõuavad sanktsioonide kaitsekilbi laiendamist ehk sanktsioonide laiendamist uutele piirkondadele, mis võimaldavad Venemaal oma sõjalist tegevust jätkata,» sõnas Zelenskõi.

Riigipea rõhutas, et diplomaatide ülesanne on olla sanktsiooniotsuste eestkõnelejateks. Samuti avaldas riigipea tänu partnerriikide valitsustele, juhtidele ja poliitilistele jõududele, kes toetasid kohe alguses vajadust kehtestada käimasoleva agressioonisõja tõttu Venemaa vastu tugevad sanktsioonid.

Esmaspäeval sai teatavaks, et India peaminister Narendra Modi sõidab peagi visiidile Ukrainasse. Pärast Ukraina konflikti algust on Venemaast saanud ka peamine odava hinnaga toornafta tarnija Indiale, mis pakkus pärast lääneriikide sanktsioonide kehtestamist väga vajalikku eksporditurgu.

See on nende majandussidemeid dramaatiliselt ümber kujundanud, kuna India säästab endale miljardeid dollareid, toetades samal ajal Moskva sõjakassat.

Tagasi üles