Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

POLITSEI KUTSUB LIIKLEJAID MÕISTUSELE Palun teeme nii, et me ei peaks kartma autoga teele suunduva lähedase elu pärast

Urmet Tambre
Urmet Tambre Foto: Mihkel Maripuu

Põhja prefektuur kirjutab sotsiaalmeedias, et viimased nädalad on toonud liiklusest palju traagilisi teateid. «Lõppenud on elud, mis pole veel õieti alatagi jõudnud,» kirjutab politsei. 

Sel nädalal Põhja prefektuuri operatiivjuhina alustanud Urmet Tambre tõdeb, et on politseinikuna näinud sündmuskohtadel valu, mida tunnevad õnnetusse sattunud. «See on kohutav vaatepilt. Kuid kohati veel hullem on valu ja õud lähedaste silmis, kellele politseinikud viivad selle kõige kurvema teate,» rääkis ta.

«Ütlen viimasel ajal öelnud ise ja olen kuulnud ka teisi ütlemas teele suunduvatele lähedastele, et palun helista kohe, kui oled kohale jõudnud. Aga sõnad ei hoia ära halvimat ega taga, et teised liiklejad on hoolsad,» rääkis Tambre.

Midagi peab päriselt muutuma selleks, et me ei kardaks enam autoga teele suunduva lähedase elu pärast. Piirkiirusega sõitev juht ei tohi tunda, et ta on teel punniks ees – häbi peab olema temast mööda sõitval juhil, kuna ta ületab kiirust. Kollase fooritule taga peatuv juht ei tohiks kuulda tagumise auto närvilist signaalitamist. Ja pidevalt uute sõnumite saabumistest märku andev telefoniekraan ei tohi olla liikluses osaledes prioriteetne.

Politsei üksi ei saa ega suuda liiklust turvaliseks muuta, kui juhid reegleid eiravad. Keskkonna paremaks ja turvalisemaks muutmiseks on vaja kõigi ühiseid pingutusi, tegusid ja head eeskuju.

Juba õige pea on linnatänavad täis suuremaid ja väiksemaid koolijütse, kellest osad esimest korda iseseisvalt suurde liikluskeerisesse astub. «Palun teeme nii, et nad kõik jõuaksid ohutult kodust kooli ja tagasi. Ikka selleks, et lapse telefonikõne asemel, kes teatab rõõmsalt: «Olen kodus!» asemel ei peaks ukse taga nägema vormis tõsise näoga politseinikku,» kirjutab Põhja prefektuur sotsiaalmeedias. 

Tagasi üles