Päevatoimetaja:
Margus Martin
(+372) 507 3066

Zelenskõi kutsus üles kiirendama sõjaliste abipakettide logistikat

Copy
Ukraina soomuk Venemaa piiri lähedal.
Ukraina soomuk Venemaa piiri lähedal. Foto: Evgeniy Maloletka / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus pühapäeval oma igaõhtuses pöördumises rahvusvahelisi partnereid üles kiirendama väljakuulutatud sõjalise abi pakettide logistikat, vahendas uudistekanal Ukrinform.

«Ukraina relvajõudude ülemjuhataja Oleksandr Sõrskõi andis mulle just olukorras aru. Sõrskõi rääkis olukorrast Ida-Ukrainas, operatsioonist Kurski oblastis, vahetusfondist, meie vägede ja reservide varustamisest ehk teemaks olid nii mürsud kui ka relvad. Kõikidel aladel teevad meie poisid suurepärast tööd,» kiitis Zelenskõi.

Kuid presidendi sõnul peavad partnerid oma tarneid kiirendama.

«Me palume seda. Sõjal pole pühi ega puhkusi. Vajame lahendusi, vajame väljakuulutatud abipakettide õigeaegset logistikat. Eriti pöördun ma USA, Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa poole,» seletas Zelenskõi.

USA teatas reedel uuest, 125 miljoni dollari suurusest sõjalise abi paketist Ukrainale.

«Pakett rõhutab meie vankumatut pühendumist (Ukrainale), kui nad jätkavad võitlemist Vene agressiooni tagasi tõrjumiseks,» ütles USA riikliku julgeolekunõukogu kõneisik John Kirby ajakirjanikele.

USA välisminister Antony Blinken ütles, et abi võetakse Ühendriikide varudest ning sisaldab õhutõrjevahendeid, laskemoona raketisüsteemidele ja suurtükkidele, radareid ja tankitõrjerelvi.

«Abi aitab Ukrainal kaitsta oma sõjaväelasi, oma inimesi ja linnu Vene rünnakute eest ja tugevdada võimekusi kogu rindel,» ütles ta avalduses.

Pentaton märkis omakorda avalduses, et see hinnanguliselt 125 miljoni dollari suurune pakett annab Ukrainale lisavõimalusi tema kõige pakilisemate vajaduste rahuldamiseks ning sisaldab eelkõige õhutõrjesüsteeme, mitmeotstarbelisi radarijaamu vaenlase suurtükiväe tuvastamiseks ja tõrjumiseks ning tankitõrjerelvi.

Tegemist on president Joe Bideni administratsiooni juba 63. abipaketiga Ukrainale USA kaitseministeeriumi varudest alates 2021. aasta augustist. USA on toetanud alates 2022. aasta 24. veebruarist, mil Venemaa alustas täiemahulist sõda Ukraina vastu, Kiievit sõjaliselt rohkem kui 55 miljardi dollari ulatuses.

Tagasi üles