Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Karmo Tüür: keegi üritab jätta muljet Ukraina ebausaldusväärsusest (4)

Copy
Karmo Tüür
Karmo Tüür Foto: Sander Ilvest

Politoloog Karmo Tüür ei pea võimalikuks Ukraina niisugust osalemist Vene gaasitorustiku Nord Stream 2 sabotaažis, nagu Wall Street Journal hiljaaegu välja käis.

«WSJi publikatsioon paar päeva tagasi sel teemal kõlab küll uljalt ja uhkelt, rääkides detailides asjadest, millest ei tohiks keegi mitte kuidagi teada, sest tegu olla ju ikkagi riiklikul tasandil planeeritud erioperatsiooniga,» kirjutab Tüür sotsiaalmeedias ja lisab, et viidatud videos laseb endine luuraja kogu selle versiooni sõelapõhjaks.

Tüüri hinnangul näitab kogu loo küündimatust ainuüksi väide, et professionaalsetest sukeldujatest koosnenud toruõhkimise meeskond kasutas oma operatsiooniks jahtlaeva, mis pidi jätma pummeldava lõbusõidu mulje. Lähimas sadamas olla nad muu hulgas silma torganud ja meelde jäänud sellega, et alusel lehvis Ukraina lipp.

Tüüri sõnul oleks lihtsalt mõeldamatu, et oma ala professionaalid lähevad ülima keerukusastmega erioperatsioonile ning teevad seda silmatorkavalt oma lippu lehvitades. Kogu narratiiv lõhnab Tüüri hinnangul selle järele, et keegi tellis vale lipu all sooritatud operatsiooni.

«Nähes, et asi ähvardab soikuda, lekitati nüüd materjal mõjuka mainega lehte. Miks WSJ asjaga kaasa läks ja ebausutavalt detailse materjali avalikustas, on omaette küsimus. Peamine lühijäreldus aga: keegi üritab väga jätta muljet Ukraina ebausaldusväärsusest mitmel tasandil,» tõdeb Tüür enda postituses.

Ka Ukraina lükkas neljapäeval täieliku mõttetusena ümber teate, et Kiiev oli seotud 2022. aasta sabotaažiga Läänemerd läbivate Nord Streami gaasijuhtmete vastu.

«Ukraina osalus Nord Streami plahvatustes on täielik mõttetus. Ukraina jaoks ei olnud sellisel teol mingit praktilist mõtet,» ütles presidendi abi Mõhhailo Podoljak AFP-le.

Küll aga väitis Hollandi luureteenistus eelmise aasta märtsis, et hoiatas USA luure keskagentuuri (CIA) Ukraina plaanist õhkida Nord Stream – ja seda kolm kuud enne sabotaažiakti.

USA luureteenistus kutsus seejärel Kiievit selle operatsiooniga mitte edasi minema, teatas Hollandi ringhääling NOS koostöös Saksa ringhäälinguga ARD ja nädalaväljaandega Die Zeit toona.

Ka ajaleht Washington Post kirjutas siis, et CIAd teavitas Ukraina plaanidest üks Euroopa luureagentuur, kuid ei avalikustanud detaile.

Nord Stream 1 ja 2 gaasijuhtmeid kahjustasid 2022. aasta 26. septembril veealused plahvatused, mille korraldamises süüdistati teiste seas nii Venemaad ennast kui ka USAd ja Ukrainat, kuid kõik eitasid vastutust.

NOSi väitel vastutas operatsiooni eest Ukraina relvajõudude juhataja Valeri Zalužnõi ning selles osales väike rühm tuukreid, kasutades jahtlaeva, ning et Zelenskõi ei olnud asjast teadlik.

Tagasi üles