Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
(+372) 507 3066

Mihkelson: Venemaa on võidetav ka nende enda territooriumil sõda pidades (1)

Copy
OTSE PM / Marko Mihkelson stuudios.
OTSE PM / Marko Mihkelson stuudios. Foto: Rasmus Rebase

Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni (RE) hinnangul suudab Ukraina Venemaad võita tema enda territooriumil, ilma et sellega kaasneks palju kardetud tuumarünnaku oht.

«Müüdimurdjana on Ukraina kummutanud nüüd vaat et viimase lääneriikide kunstlikult loodud punase joone – Venemaa on võidetav ka nende enda territooriumil sõda pidades, ilma et see tooks kaasa tuumaeskalatsiooni,» kirjutab Mihkelson sotsiaalmeedias. «Samas võitlevad ukrainlased endiselt piltlikult öeldes üks käsi selja taha seotuna, kuna nad pole vabastatud relvakasutuspiirangutest. Aga küll langeb ka see joon ühel päeval. Kahju, et Lääne liidrite otsustamatusel on lihtsalt nii kõrge hind.»

Mihkelson ütles sel nädalal veebiväljaande Edasi.org tarvis antud pikemas usutluses, et rahuläbirääkimised sõda ei lõpeta ning lõpplahend saab selguda vaid lahinguväljal. Kindlust, et Ukraina väljub sõjast võitjana, annavad ukrainlased Mihkelsoni hinnangul ise.

«2021. aasta sügisel saabus esimene luureinfo, et Venemaa tungib Ukrainale täie rauaga kallale. Mina sain selle informatsiooni esimest korda 2021. aasta oktoobri algul. Ameeriklaste hinnang oli äärmiselt karm ja nad ütlesid, et Ukraina ei suuda Venemaa plaanidele vastu seista. Sisuliselt kahe-kolme nädalaga pidanuks nad sõja kaotama,» meenutas Mihkelson Edasile antud intervjuus.

«Tegelikult alustas Venemaa sõda Ukraina vastu juba üle kümne aasta tagasi ning inimesed unustavad tihti, et Krimm okupeeriti ja annekteeriti juba 2014. aasta veebruaris-märtsis. Donbassis ja mujal ei saadud selgelt aru, kas need olid seal ikka Vene regulaarväed või kes täpselt ukrainlasi ründas, aga sõda käis ja see käib sisuliselt vahetpidamata tänaseni. See, kuidas ukrainlased juba 2014. aasta suvel ja sügisel peaasjalikult vabatahtlike toel rinde seisma panid, väärib imetlust,» tunnustas Mihkelson. «Nad korraldasid näiteks Donetski lennuvälja kaitset ja muid märkimisväärseid lahinguid. See oli ajal, kui Viktor Janukovõtš oli teinud kõik selleks, et Ukraina armeed nullida, lõhkuda ja sisuliselt hävitada.»

Tagasi üles