Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Põhjala ja Balti riigid saatsid ELi volinikule Ungari kohta murekirja (3)

Copy
Põhjala ja Balti riigid saatsid ELi volinikule Ylva Johanssonile murekirja Ungari kohta, kes võimaldab viisavabalt tulla oma riiki Venemaa ja Valgevene kodanikel.
Põhjala ja Balti riigid saatsid ELi volinikule Ylva Johanssonile murekirja Ungari kohta, kes võimaldab viisavabalt tulla oma riiki Venemaa ja Valgevene kodanikel. Foto: Fred Marvaux/euroopa Parlament

Põhjala ja Balti riikide välis- ja siseministrid edastasid ELi siseküsimuste volinikule Ylva Johanssonile ühiskirja, et avaldada muret Ungari otsuse kohta lubada lihtsustatud korras riiki Venemaa ja Valgevene kodanikke.

Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) rääkis, et Ungari otsus lihtsustada Valgevene ja Venemaa kodanike pääsemist riiki ning niimoodi ka Schengeni alale ei ole mitte mingil kujul õigustatud ajal, kui Venemaa jätkab sõda Ukrainas ning intensiivistab hübriidtegevust ELi riikide vastu.

«Tegu on suure julgeolekuriskiga meile kõigile,» ütles Tsahkna. «Me peame jätkama sõja hinna tõstmist Venemaale ja Venemaa rahvusvahelist isoleerimist senikaua, kuni kestab agressioon Ukrainas, mitte muutma selle kodanikele lihtsamaks sisenemist vabasse ja demokraatlikku maailma, et nad saaksid nautida kõike seda, mida nad Ukrainalt võtta üritavad.»

Juuli alguses laiendas Ungari valitsus nende riikide ringi, kust saab lihtsustatud korras tööjõudu sisse tuua. Lihtsustatud korras on Ungarisse lubatud tulla kaheksast ELi välisest riigist, need on: Bosnia ja Hertsegoviina, Põhja-Makedoonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Ukraina, Venemaa ja Valgevene. Nende riikide kodanikel on võimalik vabalt siseneda ka teistesse Schengeni viisaruumi riikidesse.

Tagasi üles