Päevatoimetaja:
Margus Martin
(+372) 507 3066

Politico: USA kaalub kaugmaa tiibrakettide saatmist Ukrainasse

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hävitaja F-16 kõrval.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hävitaja F-16 kõrval. Foto: VALENTYN OGIRENKO / Scanpix

USA presidendi Joe Bideni administratsioon on avatud kaugmaa tiibrakettide saatmisele Ukrainasse, mis annaks Kiievi hävitajatele F-16 suurema lahinguulatuse, vahendas neljapäeval väljaande Politico informatsiooni meediakanal Ukrinform.

Rakettide saatmise kohta pole lõplikku otsust tehtud, kuid administratsioon tegeleb ühe administratsiooniametniku sõnul praegu keerukate detailidega.

Need küsimused hõlmavad tundlike tehnoloogiate ülekandmise ülevaatamist ja selle tagamist, et Ukraina lennukid suudaksid kõnealuseid rakette ka kasutada.

«Kuigi kõnelused Valges Majas ja Pentagonis jätkuvad, siis enne, kui raketid tegelikult Ukrainasse jõuavad, on veel palju tööd teha. Sealhulgas tuleb tagada, et Kiievi olemasolevad nõukogudeaegsed sõjalennukid ja äsja tarnitud hävitajad F-16 saaksid kaugmaarakettide tulistamisega hakkama,» rääkis ametnik.

Veel kaks Politico allikat kinnitasid, et Pentagon teeb nende tehniliste küsimuste kallal juba Ukrainaga koostööd.

USA on kõnealuseid rakette lahingutes säästlikult kasutanud ja neid on jagatud vaid käputäie lähedaste liitlastega.

Venemaa nõrk reaktsioon Ukraina pealetungile Kurski oblastis võib kaasa tuua Ühendriikide otsuse tühistada kauglöökide keeld Venemaa territooriumile, vahendas meedia varem päeval Ukraina parlamendi julgeoleku-, kaitse- ja luurekomisjoni aseesimehe Jehor Tšernovi sõnu.

Tšernov meenutas, et vabariiklasest senaator Lindsey Graham, kes koos demokraat Richard Blumenthaliga külastas äsja Ukrainat, toetas piirangute tühistamist sõjaliste objektide ründamisele Venemaal.

«Nüüd on enamik vabariiklasi võtnud just sellise seisukoha. Administratsioon ise on kõhklevam. Seesama kaugmaarelvade pakkumine sõltub nende otsustest,» selgitas seadusandja.

Hiljuti naasis Ukraina parlamendidelegatsioon Ühendriikidest, kus toimus palju kohtumisi esindajatekoja liikmetega.

«Kõik, kellega kohtusime, toetavad relvapiirangute kaotamist. Lisaks soovisime ka muud tüüpi kaugrelvi, mida meil ei ole, kuid on olemas USA ladudes,» märkis Tšernov.

Ta selgitas, et praegu on kongresmenid puhkusel ja naasevad tööle alles septembris. Seetõttu võtab seaduseelnõu esitamine USA kongressis palju aega.

Tagasi üles