Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

USA kindrali hinnangul sõjas punaseid jooni enam pole (4)

Copy
Ben Hodges
Ben Hodges Foto: www.imago-images.de / Scanpix

Ühendriikide armee endine ülem Euroopas kindralleitnant Ben Hodges avaldas kolmapäeval arvamust, et nii-öelda punaseid jooni enam Venemaa ja Ukraina sõjas pole, vahendas neljapäeval meediakanal UNIAN.

«See lükkab ümber hirmu, et Vladimir Putin pingestab olukorda või kasutab tuumarelvi. Kõige hullem, mida ta tegi, oli see, et tulistas rakette Ukraina supermarketi pihta. Me hoidsime end liiga kaua tagasi,» rääkis Hodges meediakanalile Deutsche Welle antud intervjuus.

«Ukrainlased andsid meile õppetunni – isegi droonide täieliku leviku tingimustes on võimalik ette valmistada sellise mastaabiga operatsioone. Venemaa relvajõudude ülemjuhataja Gerassimov ja Venemaa kindralstaap muidugi ignoreerisid luuresignaale, et Ukraina kavatseb rünnata,» seletas kindral.

Samas rõhutas kindralleitnant, et Ukraina ei ole huvitatud Venemaa territooriumi hõivamisest. Hodgesi sõnul sunnib see operatsioon aga Venemaad oma tegevust ümber hindama.

Kindral märkis, et nii kaitseb Ukraina end Venemaa rünnakute eest.

«See on klassikaline töötav sõjaline doktriin – vali õige hetk, tõmba vaenlase tähelepanu kõrvale ja vähenda survet ülejäänud vägedele,» kiitis Hodges.

President Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval, et Ukraina väed on Venemaal Kurski piirkonnas hästi edenenud. «Me saavutame oma strateegilise eesmärgi,» ütles Zelenskõi oma õhtuses kõnes.

Ukraina armee sisenes Kurski oblastisse 6. augustil ja vallutas kümneid asundusi välisarmee suurima pealetungi käigus Venemaa pinnal pärast Teist maailmasõda.

«Kurski oblastis liigume me edasi. Päeva algusest saadik eri piirkondades kilomeeter kuni kaks. Ja üle saja vangi võetud Vene sõjaväelase sama aja jooksul. See kiirendab meie poiste ja tüdrukute kojutulekut,» ütles riigipea juba varem.

«Tahan tänada kõiki meie sõdalasi – iga meie sõdur, iga meie seersant, iga ohvitser, kes talub Venemaa survet, kes kaitseb meie riiki,» rõhutas Zelenskõi.

Siseminister Ihor Klõmenko ütles, et Ukraina loob piirkonda puhvertsooni, et vältida Venemaa piiriüleseid lööke. «Puhvertsooni loomine Kurski oblastis on samm meie piiriäärsete kogukondade kaitsmiseks vaenlase igapäevase mürsurahe eest,» ütles minister.

Tagasi üles