Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Eesti tudengisatelliit Hämarik põles atmosfääris ära

Copy
Atmosfääri langemine ja ärapõlemine ootab kõiki Maa orbiidile saadetud satelliite.
Atmosfääri langemine ja ärapõlemine ootab kõiki Maa orbiidile saadetud satelliite. Foto: Gene Blevins / ZUMA Press Wire / Scanpix

Tallinna Tehnikaülikooli teine tudengisatelliit Hämarik lõpetas ligi neli aastat kestnud lennu orbiidil ning põles atmosfääris ära.

Tallinna Tehnikaülikooli vanemlektori ja Hämariku sidesüsteemi juhendaja Ivo Müürsepa sõnul langes Hämariku kõrgus viimastel andmetel enne signaali kadumist 250 kilomeetrini. «Satelliit on nüüdseks oma taevase tee lõpetanud, viimased paar eeldatavat ülelendu ei ole signaali enam kätte saadud,» ütles Müürsepp.

Pea neli aastat orbiidil lennanud Hämarik on Eesti kõige kauem järjest töötanud satelliit.

Tänavu aprillis põles atmosfääris ära ka Tehnikaülikooli tudengite esimene satelliit Koit. Atmosfääri laskumine ja ärapõlemine ootab ees kõiki Maa-lähedasele orbiidile saadetud satelliite.

Tudengisatelliit Hämarik jõudis Maa orbiidile 2020. aasta 3. septembri varahommikul. Esimest korda saadi Hämarikuga ühendust sama aasta 15. novembril ning sellest ajast on satelliidiga sidet peetud mitu korda päevas, seega sideseansse on kokku olnud tuhandeid kordi,.

Tehnikaülikooli tudengid töötavad praegu koostöös Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutuse ja teiste Eesti ülikoolidega uues tudengisatelliidi projektiga Strateegiliste Uuenduste Testimise Satelliit (SUTS). Projekti tehniline eesmärk on koostöös üliõpilaste ja eraettevõtetega arendada ja ehitada valmis pikosatelliit, mis katsetab orbiidil uusi tehnoloogiaid.

SUTS stardib plaani järgi Maa orbiidile aastatel 2027-2028.

Tagasi üles