Päevatoimetaja:
Margus Martin

Seaduseelnõud suunavad veel rohkem metsa raiehuviliste rüppe (8)

Copy
Kliimaminister Yoko Alender ja asekantsler Antti Tooming põhjendasid seadusemuudatusi sellega, et puidutööstus ootab ressurssi, et majandust elavdada.
Kliimaminister Yoko Alender ja asekantsler Antti Tooming põhjendasid seadusemuudatusi sellega, et puidutööstus ootab ressurssi, et majandust elavdada. Foto: Madis Veltman

Võrreldes kevadise eeltutvustusega on metsaseaduse ja looduskaitseseaduse muutmise eelnõudesse siginenud raiehuviliste jaoks uusi soodustusi ja võimalusi, selgus eile avaldatud ja tutvustatud seaduseelnõudest.

Kliimaminister Yoko Alender (RE) rõhutas eelnõude tutvustamisüritusel, et nii puidu kui ka üldse loodusvarade kasutamise mahtude osas on vaja anda ettevõtjatele pikaajaline kindlus ehk investeerimiskindlus.

«Liigume selles suunas, et meil oleks ühtlane [puidu]kasutus,» sõnas minister ja viitas, et metsade puidutagavara ei tohiks raiudes väheneda. «Kui kaitseme looduskaitsealadel metsa, annab see kindluse, et tagavara ei vähene.»

Paraku on keskkonnaagentuuri andmeil metsatagavara vähenenud juba kuus aastat, kokku 27 miljonit m³, ja väheneb edasi, sest seaduseelnõud seda ei takista. «Tulenevalt majandatavate metsade vanuselisest struktuurist on esimestel kümnenditel raiemaht ka ühtlase raie korral üle netojuurdekasvu, hiljem ka vastupidi,» märkis agentuuri metsandusstatistika juhtivspetsialist Madis Raudsaar.

Tagasi üles