Päevatoimetaja:
Margus Martin

GRAAFIK Aastas läheb kaduma tuhandeid eestimaalasi – paljud neist teevad seda omal tahtel (2)

Copy
Paljud kadumaläinud eestimaalased pagevad pakku omal tahtel.
Paljud kadumaläinud eestimaalased pagevad pakku omal tahtel. Foto: Shutterstock

Juuli alguses otsis politsei taga Tallinnas elavat meest, kes peale töölt lahkumist oli kadunud kui tina tuhka. Lähedased ei saanud temaga ühendust, haiglatest ega kodust teda ei leitud. Politseinikud sisenesid järgmisel päeval rõdult kadunu korterisse ning avastasid, et mees lihtsalt magas. Väidetavalt soovis ta vaid puhata ega tahtnud inimestega suhelda.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) saab iga päev keskmiselt kümme teavitust kaduma läinud inimeste kohta. Enamik neist leitakse kiirelt üles, osa neist on omal tahtel kadunud inimesed. Paraku kuluvad nende otsimisele PPA ressursid ja ka lähedaste hingevalu.

Lõuna prefektuuri operatiivteabetalituse juhi Ottomar Virki sõnul on selliste kadumiste taga väga elulised põhjused. «Kadumised üldse on tihti seotud sotsiaalsete probleemidega. Selliste juhtumite puhul on inimsuhted tihti probleem number üks,» sõnas Virk. Vahel ajendab sassis suhetega inimesi kaduma kättemaksuhimu, väsimus suhetest või teatav hirm eesootava ees.

Lähedastele tekitab enim valu aga teadmatus – ei teata, kas inimesega on kõik korras. Kättemaksu ajendiks võib olla soov meelega tekitada lähedastele valu ja muret. Vahel ei pruugi inimesed lihtsalt aduda, milline mõju võib olla nende kadumisel, kui nad lähedased teadmatusse jätavad.

Tagasi üles