Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

Sünoptik hoiatab: nädalavahetusel võib taas oodata suuri vihmasadusid ja üleujutusi

Copy
Uputus 6. augustil Tartus.
Uputus 6. augustil Tartus. Foto: Margus Ansu

Keskkonnaagentuuri sünoptik Kairo Kiitsak hoiatas ühismeedias, et eri Eesti paigus võib kahe ööpäeva vältel mudelarvutuste järgi sadada maha üle 100 mm sademeid. 

Kiitsak juhtis tähelepanu, et rünksajupilvede vööndid, mis laupäeval ja pühapäeval ebapüsivas õhumassis tekivad, võivad tundide viisi mööda kindlat trajektoori läänest ida kuni kagu suunas kulgeda, põhjustades samal ajal tugevat vihmasadu ja äikest.

Ta lisas, et sekka võib tulla ka rahet. «Rahe tekkeks on seekord tingimused paremad. Situatsioonis, kus käib konvektsiooni mõjul pidev uute pilvede areng ja sajab kõvasti vihma, suureneb ka lokaalsete üleujutuste oht.»

«Mudelite peal on kõik väga kirju. Raske on öelda, milliste linnade või külade kohale niisugused konvektiivsed sajuvööndid täpselt satuvad, aga tugeva saju võimalusega tasub arvestada!» rõhutas Kiitsak.

Keskkonnaagentuuri ilmateenistus on ka reede kohta andnud esimese taseme hoiatuse, prognoosides, et pärastlõunal sajab mitmel pool äikesevihma, tõenäosus on suurem Kesk- ja Lõuna-Eestis.

Sünoptik sõnas sedagi, et mudelite prognoositavad sajusummad on muutunud suuremaks. Kohati üle 50 mm sademeid on tema sõnul täiesti reaalne, aga mõned mudelarvutused näitavad üksikute vööndite alla isegi üle 100 mm sademete võimalust kahe ööpäeva vältel. Täpsemaid andmeid näitab tema sõnul aeg.

«Enim sademeid prognoosivad mudelid Lääne-, Loode- ja Kesk-Eestisse, samuti Edela-Eestisse ja Liivi lahe äärde. Kõrgustes tuleb läänevoolus jahedamat õhku peale ja tänu soojale mereveele saab vertikaalsete pilvede areng hoogu juurde – temperatuurigradient madalamate ja kõrgemate õhukihtide vahel suureneb.»

Samuti esineb nädalavahetusel Kiitsaku sõnul tugevaid tuulepuhanguid, seda eriti saartel ja rannikualadel. «Prognooskaardid püüavad võimalikke sademete koguseid illustreerida, aga need niikuinii veel muutuvad ja võivad tegelikkusest erineda.»

Tagasi üles