Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Peaminister Michal Tallinna haiglast: linnavalitsus, tehke endale enne suur pilt selgeks! (3)

Värske peaminister Kristen Michal.
Värske peaminister Kristen Michal. Foto: Madis Veltman

Peaminister Kristen Michal (RE) toetab erakonnakaaslasest rahandusministri Jürgen Ligi tõrjuvat suhtumist Tallinna uue miljardihaigla ehitamise jaoks riigilt raha küsimisse, tehes samas väikese taktikalise käigu.

Michal toetab enda sõnul põhimõtteliselt Tallinnas tervishoiuteenuse liitmist, mil viisil see võiks toimuda, ta aga hetkel välja ei paku.

«Tallinnas tuleb liita tervishoiuteenus patsiendi paremates huvides ning tervishoiutöötajatele heade tingimuste jaoks,» sõnab Michal. «Pealinna tervishoiureform ja arendus on tark teha koos Põhja-Eesti regionaalhaigla ja tervisekassaga, ministeeriumist pikemat vaadet saades ning erasektoriga koostöös. Selle soovituse andsin tasuta eelmisele linnavalitsusele, annan ka sellele.»

Majade remont, mittevajalike müük ja seejärel uute ehitamine saab Michali sõnul olla tagajärg, kui tehakse lõpuks ka päriselt plaan erinevate asutuste liitmiseks. «Kuidas ja kaugel sellega ollakse, pole avalikkuses kuulda,» tähendab ta. «Eelmise linnavalitsuse viga praegune kordama ei peaks, et alustab betoonivalust kui inimtegevuse munitsipaalsest katarsisest, alles seejärel arutades, miks ja kellele üldse seda betooni valada.»

Michal ei öelnud, et riik keelduks üleüldse raha eraldamast. «Seega lühike soovitus, suhtudes heatahtlikult ja toetavalt plaani pakkuda pealinnas paremat tervishoiuteenust, et linn tehku osapooltega selgeks, mis on suur pilt ja patsiendi kasu, mida saab teha erasektoriga ning seejärel saab arutada, mis täpselt on see, milles Eesti jõukaim linn vajab riigi tuge,» sõnab ta diplomaatiliselt.

Ta soovitab nõu küsida ka Ligi ja samuti Riina Sikkuti (SDE) käest. «Riigieelarve seisu on nii rahandus- kui tervishoiuminister võimelised linnajuhtidele tuvustama, küll erinevas sõnastuses, aga seis sellest niipea ei muutu,» nendib Michal.

Tagasi üles