Päevatoimetaja:
Margus Martin

Kõpu tuletorni remondiks mõeldud raha läheb tee-ehituseks (4)

Copy
Hiiumaa Kõpu tuletorn vajab raha, et hoone korda teha ja vajadusel parandada.
Hiiumaa Kõpu tuletorn vajab raha, et hoone korda teha ja vajadusel parandada. Foto: Sander Ilvest

Seitsme aasta pärast 500-aastaseks saav Kõpu tuletorn on mitme ebaõnnestunud renoveerimise ja remondi tõttu kehvas seisus, kuid Hiiumaa vallavalitsus on osa saare tuletornide piletitulust kasutanud hoopis Ristna majaka juurdepääsutee pikenduse rajamiseks.

Aastal 2007 andis toonane veeteede amet Hiiumaal asuvad Kõpu, Ristna ja Tahkuna majaka kohaliku omavalitsuse kasutusse tingimusel, et väärtuslikud ehitised oleksid hooldatud ja vajadusel renoveeritud. Kuna tegemist on turismimagnetitega, saab külastajatele müüa pileteid ning niiviisi teenitud raha kasutada tornide seisundi hoidmiseks ja parandamiseks. Seda kohustab tegema ka valdade (nüüd juba ühtse Hiiumaa valla) ja transpordiameti (endine veeteede amet) vaheline leping.

Tänavu 4. juunil toimunud Hiiumaa vallavalitsuse erakorraline istung võttis aga vastu korralduse «Nõusoleku andmine Ristna tuletorni juurdepääsutee pikendamise ehitustöö teenuse tellimiseks», millega kohustati Kõrgessaare osavalla valitsust tasuma pool Ristna tuletorni juurdepääsutee pikendamise maksumusest. Kokku 16 468,53 eurot (koos käibemaksuga) pidi osavald võtma tuletornide piletimüügitulust.

Tagasi üles