Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa
(+372) 507 3066

Venezuela alustas kriminaaluurimist opositsiooniliidrite suhtes

Copy
President Nicolas Maduro vastased meeleavaldajad Caracases.
President Nicolas Maduro vastased meeleavaldajad Caracases. Foto: FEDERICO PARRA / Scanpix

Venezuela prokurörid alustasid esmaspäeval kriminaaluurimist kahe opositsiooniliidri suhtes, kes ärgitasid armeed asuma rahva poolele vaidlustatud presidendivalimiste järel.

«Süüdistused Edmundo González Urrutia ja Maria Corina Machado vastu hõlmavad valimistel vale võitja väljakuulutamist, sõnakuulmatuse ja mässu õhutamist ning vandenõu,» teatasid prokurörid avalduses.

Venezuela riiklik keskvalimiskomisjon, mida peetakse lojaalseks president Nicolás Madurole, teatas samal ajal, et esitas ülemkohtule üksikasjalikud andmed 28. juuli valimiste kohta.

Andmed esitati ülemkohtule, et see saaks kinnitada Maduro võitu presidendivalimistel.

«Kõik, mida vabariigi kõrgeim kohus nõudis, on esitatud,» ütles komisjoni esimees Elvis Amoroso.

Urrutia ja Machado palusid varem päeval sõjaväelastel ja politseiametnikel asuda pärast Maduro vaidlusalust tagasivalimist rahva poolele.

«Rõhume sõdurite ja politseinike südametunnistusele, et nad asuksid inimeste ja nende endi perede poolele,» ütlesid opositsioonijuhid avalduses.

Ühtlasi pakkusid poliitikud võimaliku uue valitsuse poolt tagatisi neile, kes täidavad oma põhiseaduslikku kohustust.

Euroopa Liit teatas pühapäeval, et Venezuela presidendi Nicolás Maduro tagasivalimist eelmisel kuul ei saa tunnustada, kuna riigi valimisamet ei ole suutnud esitada ametlikke hääletusprotokolle.

«Venezuela riikliku valimisnõukogu 2. augustil avaldatud tulemusi ei saa tunnustada. Igasugune katse viivitada ametlike hääletusprotokollide täieliku avaldamisega seab tulemuste usaldusväärsuse ainult täiendava kahtluse alla,» öeldi Euroopa Nõukogu avalduses.

«Opositsiooni avaldatud ja mitme sõltumatu organisatsiooni poolt üle vaadatud valimiste hääletusprotokollid näitavad, et Edmundo González Urrutia näib olevat presidendivalimiste võitja olulise häälteenamusega,» seisis ühenduse avalduses.

«Euroopa Liit nõuab seega täiendavat sõltumatut valimistulemuste kontrollimist ja seda võimaluse korral rahvusvahelise mainega üksuse poolt,» lisati teadaandes.

EL kutsus Venezuela ametivõime ühtlasi üles lõpetama meelevaldsed kinnipidamised, repressioonid ja vägivaldse retoorika opositsiooni ja kodanikuühiskonna liikmete vastu ning vabastama kõik poliitvangid.

Tagasi üles