Päevatoimetaja:
Andres Einmann
(+372) 507 3066

Põhja-Korea liider Kim juhtis raketiheitjate piirileviimist

Copy
Kaader Põhja-Korea raketiheitjate üleviimise tseremoonialt.
Kaader Põhja-Korea raketiheitjate üleviimise tseremoonialt. Foto: KCNA/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un jälgis isiklikult 250 ballistilise raketiheitja saatmist rindeüksustele piki lõunapiiri, teatas esmaspäeval riiklik meedia.

Kim nimetas meedia andmetel relvi muu hulgas suveräänsuse kaitsmise võimsaks ja hinnatud mõõgaks.

Pealinnas Pyongyangis toimus pühapäeval Kimi juhtimisel pidulik tseremoonia raketiheitjate üleviimiseks piiriäärsetele sõjaväeüksustele.

«Raketiheitjad on kaasaegne taktikaline ründerelv,» tsiteeris uudisteagentuur KCNA Kimi kõnet, kes ühtlasi väitis, et osales ise nende väljatöötamisel.

Suhted kahe Korea vahel on jõudnud madalaimasse punkti pikkade aastate jooksul, pärast seda, kui diktaator Kim kuulutas varem sel aastal Lõuna-Korea tema riigi peamiseks vaenlaseks ning lõpetas selliste ametiasutuste tegevuse, mis olid tegutsenud taasühinemise eesmärgil. Lisaks hakkas ta ka julgeolekut piirialal tugevdama. Pyongyang on samuti suurendanud relvakatsetuste arvu ja soojendanud suhteid Venemaaga läbi ajaloo sõbralikemateks.

Kim vihastas lõunanaabri peale viimati alles nädalavahetusel, kui süüdistas Lõuna-Korea meediaväljaandeid, et need levitavad kuulujutte tulvakahjude ja ohvrite kohta tema riigis, teatas laupäeval riigimeedia.

Põhja-Korea teatas varem sel nädalal, et riigi põhjaosa räsinud tulvad tekitasid kahju tuhandetele kodudele ja nõudsid ka inimohvreid.

Soul pakkus neljapäeval Põhja-Koreale kiiret humanitaarabi, kui Lõuna-Korea meedia edastas, et hukkunute ja kadunuks jäänute arv võib olla kuni 1500.

Kimi väitel olid tulvauudised Lõuna-Korea laimukampaania, et tuua riigile häbi ja rikkuda Põhja-Korea mainet. Põhja-Korea riigimeedia edastas samal ajal kaadreid sellest, kuidas Kim tutvus isiklikult olukorraga tulvapiirkondades ja inimeste evakueerimisega.

Tagasi üles