Päevatoimetaja:
Margus Martin
(+372) 507 3066

USA ei kommenteerinud Ukrainale antavate hävitajate kohale saatmist

Copy
Vene õhurünnaku ajal Kiievis.
Vene õhurünnaku ajal Kiievis. Foto: Gleb Garanich / Scanpix

Valge Maja riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby keeldus kinnitamast, et USA on oma hävitajad F-16 Ukrainale üle andnud ega ka teiste riikide vastavaid tarneid.

«Peate pöörduma Ukraina poole, ma kindlasti ei räägi meie hävitajatest,» ütles Kirby, kui vastas ajakirjanike küsimustele Ukrainale sõjalennukite tarnimist puudutava mitmete väljaannete informatsiooni usaldusväärsuse kohta.

Kirby sõnul ei kahtle USA samas, et Kiiev suudab suve lõpuks hakata kasutama läänest saadud hävitajaid F-16.

Mitmed lääne meediakanalid jagasid kolmapäeval erinevat informatsiooni hävitajate Ukrainale üleandmise kohta.

Ajaleht The Times teatas, et Ukraina sai Hollandilt kuus hävitajat F-16 ja peagi hakkavad Ukrainasse saabuma ka hävitajad F-16 Taanist.

Meediakanal Bloomberg teatas 31. juulil, et esimesed hävitajad F-16 on juba jõudnud Ukrainasse ja seda kinnitas ka uudisteagentuur AP. Samas polnud täpselt teada, kui paljudest lennukitest jutt käib.

Ajaleht The Telegraph kirjutas samal ajal, et hävitajad F-16 on Ukrainas oma esimesed lahingumissioonid juba teinud. Väljaande andmetel on neid sõjalennukeid seni kasutatud ainult õhutõrjemissioonideks.

Ukraina teatel ründas Venemaa riiki ööl vastu kolmapäeva tiibraketi ja 89 Iraani päritolu drooniga, kuid õhutõrjesüsteemid tegid kõik sihtmärgid kahjutuks.

«Ukraina õhutõrje pidas täna vastu ja lõi tagasi vaenlase tohutu droonirünnaku,» öeldi õhujõudude avalduses, milles lisati, et tegemist oli viimaste kuude suurima rünnakuga.

Tagasi üles