Päevatoimetaja:
Margus Martin
(+372) 507 3066

Times: Ukraina sai Hollandilt kuus hävitajat F-16

Copy
Poola õhujõudude hävitajad F-16.
Poola õhujõudude hävitajad F-16. Foto: Gleb Garanich/Scanpix

Ukraina sai Hollandilt kuus hävitajat F-16 ja peagi hakkavad Ukrainasse saabuma ka hävitajad F-16 Taanist, teatas ajaleht The Times, mida neljapäeval vahendas uudisteagentuur UNIAN.

Meediakanalid tõid välja, et Hollandi kaitseminister Kajsa Ollongren teavitas oma 1. juuli kirjas parlamenti, et esimeste hävitajate tarnimine algab peagi.

Ukraina president Vladimir Zelenskõi teavitas omakorda juba 16. juunil, et Taani hävitajad hakkavad saabuma lähitulevikus.

Meediakanal Bloomberg teatas 31. juulil, et esimesed hävitajad F-16 on juba jõudnud Ukrainasse ja seda kinnitas ka uudisteagentuur AP. Samas polnud täpselt teada, kui paljudest lennukitest jutt käib.

Ajaleht The Telegraph kirjutas samal ajal, et hävitajad F-16 on Ukrainas oma esimesed lahingumissioonid juba teinud. Väljaande andmetel on neid sõjalennukeid seni kasutatud ainult õhutõrjemissioonideks.

Ukraina presidendikantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak ütles, et Ukraina ei kinnita ametlikult, kas esimesed hävitajad F-16 on ka tegelikult kohale toimetatud.

Euroopa Liidu kõrge esindaja Josep Borrell rõhutas kolmapäeval, kui oluline on anda Ukrainale koheselt rohkem õhutõrje- ja muud sõjavarustust.

«Eile õhtul sai Kiiev Venemaa järjekordse tohutu rünnakulaine sihtmärgiks,» kirjutas Borrell sotsiaalmeedias.

«Ukrainlased vajavad abi. Täiendava õhutõrje- ja sõjavarustuse viivitamatu saatmine on kriitilise tähtsusega,» rõhutas Borrell.

Ainus lahendus Ukraina linnade kaitsmiseks Venemaa pommitamiste eest on Ukrainale võimaluse andmine rünnata Venemaal sõjalisi sihtmärke, kordas Kiievi välisministeerium varem päeval, kommenteerides öist massilist droonirünnakut.

«Täna öösel sooritas Venemaa seni suurima droonirünnaku, kasutades ligi sadat drooni Shahed. Lisaks tulistati Hersoni oblasti okupeeritud osast üks rakett. Ukraina kaitsjad lasid edukalt alla kõik 89 drooni,» teatas ministeerium.

«Kui vaenlane võtab sihikule meie linnad, on ainuke lahendus nad tagasi paisata. Ukrainal peab olema võimalus mitte ainult tõrjuda Venemaa rünnakuid, vaid ka rünnata sõjalisi sihtmärke Venemaal, kust need rünnakud alguse saavad,» rõhutas ministeeriumi esindaja.

Tagasi üles