Päevatoimetaja:
Lomely Mäe

Kadrioru pargi oranžerii valmib plaanitust aasta hiljem (1)

Copy
Kadrioru pargi oranžerii.
Kadrioru pargi oranžerii. Foto: Karisma Arhitektid

Kadrioru parki rajatav oranžerii plaanitakse avada 2024. aasta sügisel, peaaegu aasta hiljem kui esialgu plaaniti.

Tallinna linnavaraameti ehitus- ja hankeosakonna juhataja Veljo Lobjakas kinnitas, et Kadrioru pargi oranžerii hoone on valmis, kuid hetkel toimub veel kasutusloa menetlus, vahendas ERRi uudisteportaal.

Varem oli planeeritud hoone valmimine 2023. aasta detsembris, ehk praegusest tähtajast peaaegu aasta varem, kuid Lobjakase sõnul on peamiselt viivitus toimunud keerukate välistrasside ja lähedal toimunud teetööde tõttu.

Oranžerii ehitus on valmis, kuid praegu on veel käimas ehitustööd hoone kõrval. Veljo Lobjakas selgitas, et objektil ehitatakse veel kinnistu piirdeaeda, paigaldatakse parklate ja teede sillutist ning tehakse haljastust.

Oranžeriiks nimetati 17.-18. sajandil lossipargis asuvat kasvuhoonet, mis pidi täitma tsaariperekonna vajadust eksootiliste viljade ja lilleilu järele ka talvel. Praeguses mõistes on Kadrioru pargis kerkimas aednike maja ehk majandushoone. Vormilt meenutab see ajaloolist oranžeriid, mille vundamendi varemed on tänaseni maa sees säilinud. Maja ühes plokis saavad olema Kadrioru pargi aednike töö- ja olmetoad, kontori- ja koolitusruumid ning remonditöökoda. Teise plokki, mis on tulevikus avatud ka külastajatele, tuleb talveaed ja külmaks perioodiks sisse toodud ilutaimede hoiuruum. Plaanis on avada veel suurte eksootiliste liblikate ja ritsikate püsiekspositsioon – lähim sarnane asub praegu Riias. Põnevust lisab hoonele ühekorruselise osa käidav katus, kust saab näha aednike toimetusi kasvuhoones.

Märksõnad

Tagasi üles