Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

JÄRELVAADATAV Riigikogu ei avaldanud taristuminister Vladimir Svetile umbusaldust (5)

Copy

Esmaspäeval kukkus riigikogu erakorralisel istungil läbi opositsioonierakondade algatatud umbusaldusavaldus taristuminister Vladimir Sveti (SDE) vastu seoses tema kuue aasta taguse väljaütlemisega Krimmi kohta.

Svetile umbusalduse avaldamise poolt oli 21 Riigikogu liiget. Ministrile umbusalduse avaldamiseks olnuks vaja vähemalt 51 häält.

23 opositsioonisaadikut esitas Sveti vastu umbusaldusavalduse esmaspäeval ning valitsus taotles parlamendilt selle arutamist kiirkorras. Riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200) kuulutaski esmaspäevaks teema arutamiseks välja erakorralise istungi, mis algab pool tundi pärast esmaspäeval juba toimuva erakorralise istungjärgu lõppu.

Opositsioon heidab Svetil ette tema 2018. aastal väljaandele Vetšjorka antud intervjuud. «Ma ei taha seda öelda, sest olukord on palju keerulisem ja seda ei saa kirjeldada fraasiga «Krimm on selle oma» või «Krimm on kellegi teise oma»,» ütles Svet 2018. aastal väljaandele Vetšjorka. Pärast taristuministriks saamist on Svet öelnud, et peab Krimmi Ukraina osaks.

Isamaa esimehe Urmas Reinsalu sõnul ei vääri Svet oma varasemate avalduste tõttu valitsuse liikme ametit.

«Vladimir Svet sai Kristen Michali ettepanekul ministriks nädal tagasi. Ma hoiatasin peaministrit enne tema ametisse nimetamist seda tegemast. Vene agressioonisõja ajal Krimmi küsimuses pärast annekteerimist Sveti väljendatud seisukohad teevad täiesti kohatuks tema valitsuse liikmeks olemise,» märkis Reinsalu.

Ta nentis, et Svet leidis toona, et Krimmi elanike enamus tahtvat elada Venemaa koosseisus, Nõukogude Liit lagunes valesti ja oleks pidanud tegema piirialade rahvahääletused – ilmselt siis Venemaa koosseisu asjus. Svet on öelnud, et Krimm on faktiliselt Venemaa osa ja see pole mustvalge küsimus. «Need on uue valitsuse liikme seisukohad, mida ta on esitanud venekeelsele meediale,» ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul ei tee neid seisukohti olematuks läinud nädalal sundolukorras tehtud avaldused.

Tagasi üles