Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

ISW: Venemaa saab jätkuvalt relvi Iraanilt ja Põhja-Korealt

Copy
Venelaste droonirünnaku järel Hersonis.
Venelaste droonirünnaku järel Hersonis. Foto: Stringer / Scanpix

Venemaa jätkab kahepoolsete suhete tugevdamist Iraani ja Põhja-Koreaga vastutasuks relvaabi eest, mida need riigid pakuvad Venemaa sõjaväele Ukrainas kasutamiseks, vahendas esmaspäeval Ameerika Sõjauuringute Instituudi (ISW) värsket ülevaadet meediakanal Ukrinform.

Iraani riigiga seotud uudisteagentuur Mehr teatas 23. juulil, et Iraan saadab 2024. aasta oktoobris täpsustamata Venemaa jaamast oma satelliidid Maa orbiidile. ISW näeb seost Venemaa osalemise satelliitide väljalaskmise ja Iraanis toodetud droonide komponentide Venemaale tarnimise vahel.

Mis puutub Põhja-Koreasse, siis Lõuna-Korea keskpanga hinnangul kasvas Põhja-Korea sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2023. aastal 3,1 protsenti võrreldes 2022. aastaga. Enne seda oli SKT alates 2019. aastast igal aastal langenud. Põhja-Korea raske- ja keemiatööstus, eelkõige raua, terase, nikli, alumiiniumi ja vase tootmine, kasvas 2023. aastal kõige enam – 8,1 protsenti.

Lõuna-Korea kaitseminister Shin Wonsik on öelnud, et Venemaa Põhja-Korea toiduga varustamine vastutasuks relvade eest aitas Põhja-Koreal hindu stabiliseerida ja tõenäoliselt hoogustas kodumaist tootmist.

Väidetavalt on Põhja-Korea Venemaale üle andnud koguni 4,8 miljonit suurtükimürsku ja Iraan Venemaale tarninud hulgaliselt Shahed-136/131 droone ja komponente.

USA ja Jaapan mõistsid pühapäeval toimunud välis- ja kaitseministrite kõnelustel Tokyos hukka Venemaa tiheneva sõjalise koostöö nii Hiina kui ka Põhja-Koreaga.

«Ministrid tõstatasid murega Venemaa kasvava ja provokatiivse strateegilise sõjalise koostöö Hiinaga ning mõistsid teravalt hukka Venemaa - Põhja-Korea koostöö süvendamise,» seisis Tokyos tehtud ühisavalduses.

USA ja Jaapan kritiseerisid samuti Hiina destabiliseerivat tegevust Lõuna-Hiina merel, süüdistades Pekingit ähvardavas ja provokatiivses tegevuses.

«Hiina destabiliseerivad tegevused selles piirkonnas hõlmavad ohtlikke kokkupõrkeid merel ja õhus, jõupingutusi takistada teiste riikide avamereressursside kasutamist, samuti rannikuvalve- ja mereväelaevade ohtlikku kasutamist,» seisis ühisavalduses.

Tagasi üles