Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Läänemetsa sõnul püüti Eesti lapsi Venemaa propagandalaagrisse saata (31)

Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Tairo Lutter

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) teatas täna õhtul ühismeedias, et temani on jõudnud informatsioon sellest, kuidas Narva elanik püüab saata Eesti lapsi Venemaale.

«10. juulil sain sotsiaalmeedia kaudu edastatud info, et Narvas plaanib meesterahvas viia Eesti lapsi Venemaa režiimiga seotud organisatsioonide korraldatud propagandalaagrisse, mis toimub okupeeritud ja aktiivsesse sõjategevusse haaratud Krimmis,» ütles Läänemets.

Ta lisas, et edastas saadud informatsiooni nii politseile kui ka kaitsepolitseile (kapo) palvega teavet kontrollida – seejärel algatati menetlus täpsemaks uurimiseks.

«Hiljem saadeti siseministeeriumile ka kirjalik teavitus ühe konkreetse isiku võimaliku seotuse ja tegevuse kohta selle projektiga. Minu suureks meelehärmiks oli tegu ka, tänaseks juba endise, mitteaktiivse Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmega.»

Läänemets lausus, et konkreetse tegevuse ja kõigi sellega seotud isikute võrgustiku uurimine käib. 

Laste saatmine Krimmi ja selleks loa andmine lapsevanematelt on lapse elu ohtu seadmine.

«Laste saatmine Krimmi ja selleks loa andmine lapsevanematlt on lapse elu ohtu seadmine. Krimm on aktiivne sõjategevuse ala. Arvestades, kuidas Venemaa Ukrainat ründab, ei ole lahingtegevuse piirkonnas, milleks on ka Krimm, keegi kaitstud,» kirjutas ta.

«Raskendav asjaolu on, et tegemist on propagandalaagriga, kus teadlikult levitatakse demokraatliku maailma vastaseid ja Venemaa vääraid arusaamu. See pole koht, kus Eestisse suhtutakse sõbralikult. Lapsevanem, olenemata kodakondsusest, kes on valinud elukohaks Eesti Vabariigi, peab seda mõistma ja tõsiselt võtma.»

Läänemetsa silmis on selliste laagrite korraldamises osalemine ja laste sinna viimine Eesti vastasele mõjutustegevusele kaasa aitamine. «Siseministrina ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhina mõistan sellised tegevused hukka, laste sellist ärakasutamist pole võimalik kuidagi tolereerida.»

«Olen tänulik kõigi vihjete eest, mis sellel teemal on tehtud ning kui kellelgi on veel infot, palun see edastada,» ütles ta.

Tagasi üles