Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

GALERII Karis rõhutas Pariisis noorte liikumisaktiivsuse suurendamise tähtsust

Copy

President Alar Karis osales Pariisis Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja rahvusvahelise olümpiakomitee presidendi Thomas Bachi kutsel laste liikumise, tervise ja hariduse edendamisele pühendatud tippkohtumisel «Sport ja kestlik areng». 

President Karis rõhutas terviklikku ja valdkondadeülese lähenemise olulisust laste ja noorte liikumisaktiivsuse suurendamisel.

«Kehaline passiivsus on oht mitte ainult füüsilisele ja vaimsele tervisele, vaid ka akadeemilisele edule,» ütles Eesti riigipea. «Järgmisele põlvkonnale tervislikuma tee sillutamine nõuab meilt pühendumist ja valdkondadevahelist koordineeritud koostööd juba täna,» ütles ta.

Eesti presidendi sõnul peavad tervist tugevdavat liikumisharrastust toetama nii kodu kui ka koolikeskkond, huviharidus ja spordikorraldus ning tervishoiusüsteem. «Julgustan kõiki osapooli tegema koostööd ühise eesmärgi nimel, et toetada igati laste ja noorte liikumisaktiivsust ja tervist,» rõhutas Karis.

Spordi ja säästva arengu kokkulepe

Kohtumise lõpus võeti vastu Pariisi spordi ja säästva arengu kokkulepe, mis keskendub spordi rollile hariduses ja tööhõives, tervislikus eluviisis ja kestlikkuses, võrdõiguslikkuses ja sotsiaalses kaasatuses, spordi rahastamises ja spordi mõjude hindamises.

Kohtumisel Prantsusmaa poliitika- ja kultuuritegelastega kõneldi olukorrast Ukrainas ja Ukraina igakülgse toetamise vajadusest, olukorrast Lähis-Idas ja maailma teistest konfliktipiirkondadest, arengutest Prantsusmaal, Euroopa Liidus ja Ameerika Ühendriikides.

Samuti räägiti Eesti ja Prantsusmaa headest suhetest ning nende süvendamise võimalustest senisest veelgi enam ka kultuuri vallas. Riigipea tõdes, et Eesti kultuur on läbi ajaloo saanud mõjutusi Prantsuse kultuurist, kultuurisuundadest ja seal tegutsenud loomeinimestest. «Nii oleme ühine osa Euroopa rikkast kultuuripärandist, mille kinnitus on ka olümpiamängud,» ütles Karis.

Tagasi üles