Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Pevkur esitab Salmi ametikohale Kaimo Kuuse (12)

Copy
Kaimo Kuusk
Kaimo Kuusk Foto: Madis Veltman

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) esitab kaitseministeeriumi kantsleri kandidaadiks diplomaat Kaimo Kuuse, kes töötab alates 2023. aastast Eesti suursaadikuna Leedus. Veel praegu on kantsler Kusti Salm, kes otsustas ametist lahkuda.

48-aastane Kaimo Kuusk oli aastatel 2019–2023 Eesti suursaadik Ukrainas. Aastatel 1998–2019 töötas ta erinevatel ametikohtadel välisluureametis, neist viimased üheksa aastat peadirektori asetäitjana.

Kaitseminister Pevkuri sõnul esitab praegune geopoliitiline olukord kaitseministeeriumi kantsleri ametikohale eriti kõrged nõudmised. «Uus kantsler peab olema väga hästi kursis nii Eesti kaitse- kui välispoliitikaga ja suutma olla kiirelt muutuva kaitsevaldkonna ühendaja ning eestvedaja.»

Pevkur põhjendas, et Kuusel on pikaajaline kogemus välis- ja julgeolekumaailmas ning riigikaitsevaldkonna asutuse juhtimises. «Seetõttu olen veendunud, et temast saab tugev kantsler, kes tunneb juba praegu väga hästi kaitseministeeriumi valitsemisala ja leiab kiiresti ühise keele ministeeriumi töötajatega,» lisas ta.

Pevkuri sõnul on Kuuse puhul tähtis ka tema pikk kogemus suursaadikuna Ukrainas. «Nii Ukrainas loodud isiklikud kontaktid kui näiteks Leedust saadud kogemus kaitsetööstuse arendamiseks aitavad kindlasti ka Eesti riigikaitse arengule kaasa. Vähetähtis pole ka fakt, et Kaimo Kuusk omab kõiki vajalikke lubasid töötamaks riigisaladusega, sest praegusel ajal peab kantsler olema valmis kohe panustama 100 protsenti ministeeriumi töösse,» ütles ta.

Kuuse sõnul on riigikaitse arendamine Eesti riigi suurim prioriteet. «Peame igast eurost, mida Eesti rahvas panustab oma riigi kaitsesse, välja pigistama maksimaalse, et kaitsevõime kasvaks,» märkis Kuusk.

Kantslerina soovib ta esiplaanile seada ka hea tööõhkkonna ja inimsuhete arendamise. «Üksi võib võita kahevõitlusi, sõdu võidetakse meeskonnana. Tean, et ministeeriumis töötab väga palju oma ala tippspetsialiste, kellega koos teeme tulemuse ära ja suudame meile pandud ootused täita,» ütles Kuusk.

Kaimo Kuusele on antud Valgetähe V klassi teenetemärk ja Riigivapi III klassi teenetemärk.

Enne valitsuse otsust kantsleri ametisse nimetamiseks peab oma hinnangu andma ka avaliku teenistuse tippjuhtide valiku komisjon.

Praegusel kantsleril palju kriitikat

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm esitas juuni alguses kaitseministrile tagasiastumispalve ning kommenteeris, et selle ajendiks oli muu hulgas mure Eesti kaitsevõimekuse arendamise tempo ja finantseerimise pärast, mis ei võimalda tema hinnangul Venemaad kaudtule laskemoona vähesuse tõttu sõjalise konflikti vältimiseks piisavalt heidutada.

«Viimase aasta jooksul oleme Eesti riigikaitse arendamises jõudnud olukorda, kus minu hinnangul teeb valitsus riigikaitse arendamiseks liiga vähe. Eelkõige toon siin välja otsuse puudumise kriitilise 1,6-miljardilise laskemoonavarude puudujäägi likvideerimiseks. Sellepärast otsustasin suve lõpus kaitseministeeriumi kantsleri ametikohalt lahkuda,» rääkis Salm Postimehele.

Tagasi üles