Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Elering tahab Estlink 3 tõttu Ülemiste järve äärde uue alajaama ehitada (1)

Copy
Ülemiste järve sanitaarala.
Ülemiste järve sanitaarala. Foto: Sander Ilvest

Elering esitas regionaal- ja põllumajandusministeeriumile taotluse algatada riigi eriplaneering Eesti ja Soome vahelise Estlink 3 ühenduse rajamisega seotud võrgutugevduste teostamiseks maismaal, mis tähendaks uue kõrgepinge alajaama ehitamist Tallinna Ülemiste järve äärde.

Eesti ja Soome uue elektriühenduse rajamisega seoses on vajalik olemasoleva võrgu tugevdamine, vahendas ERRi uudisteportaal. Selleks on vaja rajada Tallinnasse uus kõrgepinge alajaam, mis ühendatakse uute õhuliinide abil Aruküla ja Kiisa 330 kilovoldiste (kV) alajaamadega, teatas Elering.

Eleringi juhatuse liikme ja varahaldusjuhi Reigo Kebja sõnul prognoosib Eleringi elektriülekandevõrgu arengukava aastateks 2024–2033 Tallinna piirkonna elektritarbimise kasvu.

«Seoses Estlink 3 rajamisest tingitud täiendavate võimsusvoogude ja üldise elektrifitseerimisega ei ole olemasolev Tallinna ümbruses olev võrk tulevikuperspektiive silmas pidades piisavalt suure läbilaskevõimega, mistõttu tuleb rajada piirkonda täiendav alajaam ja selle ühendamiseks tuleb ehitada 330 kV õhuliinid Kiisa ja Aruküla alajaamadeni,» selgitas Kebja.

Uus alajaam hakkab paiknema Ülemiste järve piirkonnas, selle täpne asukoht selgub riigi eriplaneeringu käigus.

Tagasi üles