Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Keskerakonna juhatuse avaldus: valitsus liigub Eesti inimestega vastupidises suunas

Copy
Keskerakonna juht Mihhail Kõlvart.
Keskerakonna juht Mihhail Kõlvart. Foto: Madis Veltman

Keskerakonna juhatus võttis neljapäeva õhtul toimunud koosolekul vastu avalduse, mis puudutab valitsuse koalitsioonilepingut ja senist tegevust.

«Kui uuel valitsusel pole lahendusi ega väljapääsu, siis tuleks seda ausalt tunnistada ja kõrvale astuda. Sest seda, et olukord on keeruline, oskab öelda igaüks. Kuid tarvis on lõpuks ometi seada ülesandeks Eesti majanduse kiire väljatoomine langusest, mida Vabariigi Valitsuse poliitika üksnes süvendab,» teatas Keskerakond.

Keskerakond märkis, et paraku on näha, et valitsusliidul pole grammigi mõistmist inimeste reaalsest olukorrast, kui rahanduskomisjoni juht pillab hoolimatult, et kaheprotsendilist maksutõusu ei pane keegi tähelegi. «See, mis toimub, on kohahoidmine, töökohtade säilitamine iseendale ja selge plaanita järjest süveneva hävingu loomine,» nentis erakond.

«Kui majanduslangus on kestnud pea kolm aastat, ei ole lahendus uued kõrgemad maksud,» leiab Keskerakond. «Kui hinnatase poodides on kallim kui paljudes teistes Euroopa riikides, kuid palgad jäävad alla keskmist, siis selline teekond mõjub hävitavalt meie ettevõtete konkurentsivõimele ja Eesti inimeste toimetulekule. Näeme, kuidas sõnades sotsiaalset poliitikat lubav erakond on sisuliselt muutunud vaikivaks kaasreisijaks valitsuses, mis viib ellu kõike seda, mille vastu see sama partei oma programmis seisab. Seisukohad on asendatud istekohtadega ja inimestega, kes nendel kohtadel ei üritagi midagi muuta. «Ei»-dest saavad üleöö «jah»-id, vastuolekust innukas kaasanoogutamine,» sedastas Keskerakond.

Eesti inimesed on sunnitud liikuma suunas, mida nad pole valinud. Kaja Kallase «kingadesse» astunud Kristan Michali valitsus aga jätkab endise ignorantsusega valitud rada. Neid, kes toetavad valitsusliitu, on järjest vähem ning ettevõtjad on oma entusiasmi kaotanud, sest nad ootavad teistsugust poliitikat.

Keskerakond mõistab, et on vaja kiiret suunamuutust ja majandusprogrammi, mis jätab inimestele ning ettevõtetele rohkem raha kätte. «Tuleb mõista, et kõrgemad maksud hoopis vähendavad maksude laekumist. On vaja loobuda ka tabuteemadest. Räägitakse, et pankade kapitaliseeritus peab olema kõrge, pangamaksu ei tohi olla, aga kuidas inimesed toime tulevad, tundub justkui vähem tähtis. On vaja loobuda luksusprojektidest ja üle jõu käivatest plaanidest. On vaja loobuda ka vähekindlustatud inimeste täiendavast maksustamisest,» leiab Keskerakond.

«Valitsus, tule Eesti inimeste poole üle! Sest see poliitika, mida te pakute, toidab meeleheidet ja meeleheide toidab äärmuslust. Kui te seda ei suuda, siis tuleb vabastada koht neile, kes on valmis seda tegema,» teatas Keskerakond.

Tagasi üles