Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Harris lubas Gaza kannatustest mitte vaikida (6)

Copy
Kamala Harris rääkimas ajakirjanikega pärast kohtumist Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.
Kamala Harris rääkimas ajakirjanikega pärast kohtumist Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga. Foto: Julia Nikhinson / Scanpix

USA asepresident Kamala Harris andis neljapäeval märku suurest nihkest Ühendriikide Gaza-poliitikas, kui tõi välja, et tal on sealsete inimohvrite pärast tõsine mure ja kutsus Iisraeli üles sõlmima rahulepet äärmusrühmitusega Hamas.

Harris tegi ajakirjanikele avalduse pärast kohtumist Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

«Väljendasin peaministrile minu tõsist muret inimkannatuste ulatuse pärast Gaza sektoris ja liiga paljude süütute tsiviilisikute surma pärast,» rääkis asepresident.

«Ja ma väljendasin oma tõsist muret sealse kohutava humanitaarolukorra pärast,» lisas Harris.

«Me ei saa nende tragöödiate ees pilku kõrvale pöörata. Me ei saa lasta endal kannatuste ees tuimaks muutuda ja ma ei vaiki,» jätkas Harris, kes on demokraatide tõenäoline kandidaat 2024. aasta USA presidendivalimistel.

USA president Joe Biden on seni avaldanud Iisraelile peamiselt telgitagust survet sõja lõpetamiseks.

«See, mis on juhtunud Gazas viimase üheksa kuu jooksul, on laastav. Pildid surnud lastest ja meeleheitel näljastest inimestest, kes põgenevad kodudest. Paljud neist on teist, kolmandat või neljandat korda ümberasustatud,» rääkis Harris ajakirjanikele.

Asepresident nõudis enda sõnul Iisraeli peaministrilt Palestiina riigi loomist ja relvarahulepinguga nõustumist.

«Nagu ma just peaminister Netanyahule ütlesin, on aeg see leping sõlmida,» kinnitas Harris.

Iisraeli peaminister kohtus enne seda president Joe Bideniga, kellega Netanyahu poseeris ovaalkabinetis presidendi ametlikus töötoas tehtud fotodel.

Telekanali CNN andmetel avaldas Biden Netanyahule ilmselt samuti survet relvarahulepinguga nõustumiseks.

Enne vestlust tänas Netanyahu Bidenit tehtud töö ja Iisraeli pikaaegse kindla toetamise eest. Biden ja Netanyahu kohtusid ka terrorirühmituse Hamasi poolt röövitud ameeriklastest pantvangide perekondadega.

USA ametlik allikas oli varem päeval uudisteagentuurile AFP öelnud, et läbirääkimised Gaza relvarahu ja pantvangide vabastamise üle on lõpusirgel ning Biden ja Netanyahu vaatavad koos üle tulevase kokkuleppe üksikasjad.

Biden on pakkunud Iisraelile vankumatut sõjalist ja poliitilist tuge kogu sõja vältel, kuigi on kritiseerinud konflikti venimist ja ohvrite arvu.

Tagasi üles