Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Erakondade reitingud: Isamaa edu püsib, EKRE langus peatus (11)

Copy
​Isamaa esimees Urmas Reinsalu.
​Isamaa esimees Urmas Reinsalu. Foto: Teele Toova

Isamaa mäekõrgune edu erakondade reitingutabelis püsib ka kesksuvel, samal ajal pole uue valitsuse moodustamine Reformierakonna toetusnäitajat eriti muutnud ning EKRE langus peatus.

Ühiskonnauuringute instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Isamaad 30,9 protsenti, Reformierakonda 16,7 protsenti ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 16,3 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Viimase nädalaga erakondade toetusprotsendid märkimisväärselt ei muutunud. Liidrikohal oleva Isamaa tõus on peatunud ning nende edu Reformierakonna ees on 14,2 protsendipunkti. SDE jääb Reformierakonnast 0,4 protsendipunkti kaugusele.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond 13 protsendiga, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 11,9 protsendiga, Parempoolsed 4,7 protsendiga ning Eesti 200, kelle toetus on 3,3 protsenti.

Keskerakonna toetus on võrreldes juuni algusega tõusnud 2,6 protsendipunkti ning aprillikuise madalpunktiga võrreldes 3,2 protsendipunkti võrra kõrgem. EKRE langus on peatunud. Pärast Euroopa Parlamendi valimisi valimiskünnise ületanud Parempoolsete toetus on nüüd langenud jälle alla viie protsendi piiri ning Eesti 200 toetus püsib allpool valimiskünnist.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 36,3 protsenti ning opositsioonierakondi 55,8 protsenti vastajatest.

Parempoolsed ja Eesti 200 jäävad suurest mängust kõrvale

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi kaasprofessor Martin Mölder ütles, et kõige tähelepanuväärsem muutus selle nädala erakondade toetustabelis puudutab valimiskünnise kriitilist piiri.

«Juba mõni nädal languses olnud Parempoolsed kukkusid uuesti allapoole viie protsendi taset ning oleksid seega praegu, nagu ka Eesti 200, riigikogu valimiste konkurentsist väljas. Euroopa Parlamendi valimisteks õnnestus Parempoolsetel oma toetus laias laastus kahekordistada, kuid selle kiire kadumine näitab, et püsiv ja lojaalne toetajaskond erakonnal siiski veel puudub,» märkis Mölder.

Reformierakonna nelja nädala keskmine toetus ei ole võrreldes eelmise nädalaga eriti muutunud, kuna viimane nädalane tulemus tuli neil jälle napilt üle 15 protsendi.

«Seega ei ole veel näha, et uue valitsuse moodustamine nende toetusele kuidagi eriliselt positiivselt oleks mõjunud, kuigi eelmise nädala tulemused sellele korraks nagu vihjasid. Sotsiaaldemokraatide toetus püsib oravatega võrdsel tasemel,» jätkas Mölder.

«Keskerakond on viimastel nädalatel oma positsioone parandanud ning paistab, et nad on oma kevadisest madalseisust, mil nende toetus langes 10 protsendile, üle saamas. Värskete reitingute alusel viimasena riigikokku pääsev EKRE on vähemalt praegu oma toetuse languse peatanud. Nende toetus on pidama jäänud umbes 12 protsendi piirimaile,» rääkis Mölder.

Ta lisas, et kuna nii Eesti 200 kui ka Parempoolsed oleksid praegu riigikogu valimistel mängust väljas, saaks valimiste täna toimudes riigikogusse viis erakonda: Isamaa saaks 37 kohta, Reformierakond 19, sotsid 18, Keskerakond 14 ning EKRE 13 kohta.

Tagasi üles