Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Michal tegi väliskõned Soome peaministrile ja Ukraina presidendile

Copy
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Remo Tõnismäe

Peaminister Kristen Michal tutvustas teisipäeval, oma esimesel tööpäeval telefonikõnes Soome ametikaaslasele Petteri Orpole Eesti uue valitsuse prioriteete ja kinnitas Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile igakülgse abi jätkamist Ukrainale.

Michal kinnitas Ukraina liidrile, et tema valitsus jätkab igakülgset Ukraina toetamist. «Meie ühiseks eesmärgiks on Ukraina võit. Minu valitsuskoalitsioon on andnud lubaduse, et Eesti jätkab Ukrainale sõjalise abi andmist 0,25 protsendi ulatuses meie SKTst vähemalt aastani 2027. Panustame aktiivselt ka Ukraina ülesehitamisse ja anname muud vajalikku abi,» sõnas Michal.

Michal ja Zelenskõi arutasid olukorda rindel ja liitlaste sõjalist abi Ukrainale. «Venemaa peab saama sõnumi, et oleme Ukraina taga nii pikalt kui vaja. Seetõttu on hiljutised NATO tippkohtumise otsused olulised,» ütles Michal. Tema sõnul peab jätkama jõupingutusi agressiooni hinna tõstmiseks Venemaa jaoks, tugevdades sanktsioone ja takistades nendest kõrvale hiilimist. «Mina ja minu valitsus jätkame tööd, et aidata kaasa rahvusvaheliste lahenduste sünnile, mis lubaksid suunata Venemaa külmutatud varad Ukraina toetuseks võimalikult suures ulatuses ja võimalikult kiiresti,» lisas peaminister.

Soome peaministrile tutvustas Michal uue Eesti valitsuse prioriteete ja arutas temaga koostöö võimalusi. «Tiheda koostöö arendamine Soome ning teiste Põhjala ja Balti riikidega on minu kui peaministri üks prioriteetidest,» toonitas Michal.

Ta kinnitas, et Eesti välispoliitiline kurss ei muutu. Uue Eesti valitsuse tähtsaim eesmärk on pakkuda inimestele ja ettevõtetele kindlustunnet ning läbi selle toetada majanduskasvu. Suurt rolli mängib selles muu hulgas riigikaitse ja koostöö liitlastega. «Kaitsekoostöö Eesti ja Soome vahel on suurepärane ja selle prioriteediks peaks olema Soome laht. Samuti peame keskenduma kriitilise meretaristu ja energiajulgeoleku kaitsmisele,» lausus Michal.

Tagasi üles