Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

FOTOD JA VIDEO Elroni uus rong alustas katsesõite Eesti raudteedel

Copy

Škoda Grupp alustas täna hommikul reisirongi Škoda EMU 21Ev tüübikatsetusi Eesti avalikul raudteetaristul. Uut elektrirongi testitakse täna Pääsküla-Paldiski ja Pääsküla-Turba vahel 3kV kontaktvõrgus.

Tüübikatsed tehakse rongidele, mis pole varem Eesti raudteedel liikunud ja sellega tehakse kindlaks nende sobivus Eesti taristul liikumiseks ning on aluseks rongi sertifitseerimisel.

Esimene rong peab suuremate tehniliste vahejuhtumiteta sõitma reisijateta läbi 6000 kilomeetrit, mille jooksul hinnatakse töökindlust ja vastavust lepingu tingimustele.

Tüübikatsetuste õnnestumise järel peavad kõik tarnitavad rongid läbima kontrollperioodi 5000 kilomeetrit ka liinitöös reisijaid teenindades. Kokku tehakse iga Eestisse saabuva rongiga vähemalt 70 erinevat testi.

Elektriline reisirong Škoda EMU 21Ev on kahesüsteemne ja sõidab nii 3 kV kui ka 25 kV kontaktkõrgus. Rongi testimine algas olemasolevas 3kV võrgus ja alates veebruarikuust saab seda testida ka Eesti Raudtee ehitatavas 25kV kontaktvõrgus Tamsalu ning Jõgeva vahel.

Uued rongid hakkavad alates 2025. aasta septembrist teenindama Tallinna-Tartu liini, kui taristuomanik Eesti Raudtee on jõudnud kogu Tapa-Tartu raudteelõigu ära elektrifitseerida.

Uued rongid

  • Kokku saabub aastatel 2024–2026 Eestisse 16 uut Škoda elektrirongi, millest 11 on pikamaarongid ja 5 linnalähirongid.
     
  • Pikamaarongis on 236 istekohta (praegu neljavagunilises 214), 15 rattakohta, toitlustusala, numereeritud istekohad.
     
  • Linnalähirongis on 262 istekohta (praegu neljavagunilises 262, kolmevagunilises 188), 18 rattakohta.
     
  • Tallinna-Tartu liinilt vabaneva diiselrongide ressursi abil saab tihendada Narva ja Viljandi suundade graafikut.
Tagasi üles