Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Biden kutsus demokraate üles Harrist toetama

Copy
USA asepresident Kamala Harris kohtumas kampaaniameeskonnaga Wilmingtonis.
USA asepresident Kamala Harris kohtumas kampaaniameeskonnaga Wilmingtonis. Foto: ERIN SCHAFF / Scanpix

USA president Joe Biden kutsus esmaspäeval oma toetajaid üles asepresident Kamala Harrist toetama ja omaks võtma.

Biden kinnitas ühtlasi, et tema otsus valmiskampaaniast loobuda oli õige.

«Ma tahan meeskonnale öelda, võtke Harris omaks. Ta on parim,» ütles Biden oma rannakodust helistades Harrise toetamisele üle läinud kampaaniameeskonna peakorteri töötajatele.

«Ma tean, et eilsed uudised on üllatavad ja teil oli seda raske kuulda, kuid see oli õige tegu,» toonitas president.

Ajalehe New York Times andmetel oli see esimene kord, kui presidenti kuuldi avalikult rääkimas pärast koroonaviirusesse haigestumist eelmisel nädalal.

USA esindajatekoja endine spiiker ja Demokraatliku Partei juhtivpoliitik Nancy Pelosi teatas esmaspäeval, et toetab demokraatide presidendikandidaadina Kamala Harrist.

«Toetan tohutu uhkuse ja piiritu optimismiga meie riigi tuleviku suhtes asepresident Kamala Harrist Ühendriikide presidendiks. Olen täiesti kindel, et ta viib meid novembris võiduni,» ütles Pelosi sotsiaalmeedias.

Rida mõjukaid demokraatidest kubernere, sealhulgas ka partei presidendikandidaadiks pürginuid või kaalutuid, avaldasid esmaspäeval toetust asepresident Harrisele demokraatide kandidaadiks saamisel.

Varem päeval avaldas Kentucky osariigi kuberner Andy Beshear toetust Harrisele. Beshearist räägitakse kui ühest peamisest asepresidendi kandidaadist, kelle Harris kandidaadiks saamise korral võiks enda kõrvale kandideerima võtta.

California kuberner Gavin Newsom kinnitas toetust asepresident Harrisele juba pühapäeval. Newsomi oli nähtud Harrise ühe peamise võimaliku rivaalina pärast president Bideni valimisvõitlusest loobumist.

Harris peab jätkuvalt võitma enda poolele olulisi toetajaid, enne kui võib kandidatuuris kindel olla. Osa demokraate kutsub jätkuvalt erakonda üles näitama läbipaistvust ja pidama avatud eelvalimisi.

Tagasi üles