Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Sikorski kutsus üles Ukraina kaugmaarelvade piirangute tühistamisele

Copy
Poola välisminister Radosław Sikorski.
Poola välisminister Radosław Sikorski. Foto: Tytus Zmijewski / Scanpix

Poola välisminister Radosław Sikorski kutsus Brüsselis esmaspäeval toimunud Euroopa Liidu välisasjade nõukogu kohtumisel teisi liikmesriike üles tühistama keelud Ukrainale nendes riikides toodetud kaugmaarelvade kasutamisele sihtmärkide ründamiseks Venemaal, teatasid meediakanalid PAP ja Ukrinform.

Sikorski sõnul hoiab Ukrainale sellise õiguse andmine ära paljud Venemaa raketirünnakud Ukraina vastu ja see on Kiievi enesekaitseõiguse realiseerimine.

«See oleks täielikult enesekaitse, mis on rahvusvahelise õiguse järgi seaduslik. Lastehaiglate kaitsmine ei ole eskalatsioon,» veenis Sikorski.

Sikorski sõnul tunnistas Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba esmaspäevasel videokonverentsil, et olukord Ukrainas on väga raske ja seega kuluksid ära vastavasisulised otsused.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi sai reedel ülevoolava aplausi osaks, kui temast sai esimene Suurbritannia valitsuse ees pöördumise teinud välisriigi juht alates 1997. aastast. Zelenskõi andis uue leiboristide valitsuse liikmetele ülevaate olukorrast Ukrainas ja tänas Ühendkuningriiki Kiievi toetamise eest veebruaris 2022 alanud Vene agressioonisõja tõrjumisel.

Enne pöördumist valitsuse ees kohtus Zelenskõi nelja silma all kaks nädalat tagasi valimised võitnud peaministri Keir Starmeriga, kes kinnitas, et Ukrainat toetatakse nii kaua kui vaja.

Riietatud oma tuntud sõjaväevormi, palus Zelenskõi Briti valitsusel taaskord aidata laiendada tema riigi kaugmaavõimekusi.

«Kui piirangud Lääne relvade kasutamisele Vene armee vastu kaotatakse, saame lüüa kaugemale kui lihtsalt piiri lähedale,» ütles president ministritele.

«See võimaldaks Ukrainal mitte ainult kaitsta end mis tahes Vene rünnakute eest, vaid ka kaitsta oma rindepositsioone ja linnu Vene pommide eest,» lisas riigipea.

NATO liikmesriigid, nende seas Suurbritannia, on kõhelnud, kas lubada Ukrainal kasutada Läänest saadud relvi sihtmärkide vastu Venemaal, kuna kardetakse, et see võib konflikti eskaleerida.

Samas on London andnud märku, et Ukraina väed võiksid kasutada Suurbritannia tarnitud Storm Shadow rakette kaitselöökideks.

Tagasi üles