Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Suure-Lähtrus imiku tapmises kahtlustatav naine toodi eelmisel nädalal Eestisse

Copy
Kuigi beebi leiti surnuna külmal talvekuul, siis kahtlustatav jõudis uurimise alustamiseks Eestisse alles südasuvel.
Kuigi beebi leiti surnuna külmal talvekuul, siis kahtlustatav jõudis uurimise alustamiseks Eestisse alles südasuvel. Foto: Sander Ilvest

Prokuratuuri teatel jõudis eelmisel nädalal Marokost Eestisse naine, keda kahtlustatakse oma vastsündinu tapmises. Kahtlustatav jäetakse vahi alla kuni kaheks kuuks. 

Lääne ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Eliisa Sommer nentis, et naine jõudis Eestisse eelmise nädala kolmapäeval. Tema Eestisse jõudmine oli Sommeri sõnul vajalik, et politsei saaks rääkida naise endaga ning jätkata tõe väljaselgitamist.

Seda, et kõik naise väljaandmiseks vajalikud allkirjad on olemas, andsid Eesti saatkonnale Lissabonis Maroko ametivõimud teada 28. juunil.

«Eesti rahvusvaheline koostöö Maroko õiguskaitseasutustega oli edukas ning väljaandmismenetlus on lõpule viidud.»

Politsei esitas naisele kahtlustuse ning kriminaalmenetlus käib karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb vastsündinu tapmist, mille on toime pannud lapse ema. Tegemist on uurimisversiooniga, mida politsei menetluse käigus põhjalikult kontrollib.

Kuigi kohus võttis naise veebruari lõpus tagaselja vahi alla, näeb seadus ette, et Eestisse jõudmisel peab kohus vahistatut küsitlema ning veenduma edasise vahistatuse põhjendatuses.

Kuigi kohus võttis naise veebruari lõpus tagaselja vahi alla, näeb seadus ette, et Eestisse jõudmisel peab kohus vahistatut küsitlema ning veenduma edasise vahistatuse põhjendatuses.

«Kuivõrd prokuratuuri hinnangul on jätkuvalt oht, et naine võib vabaduses asuda kriminaalmenetlusest kõrvale hoiduma, oleme seisukohal, et tema vahistamine on vältimatult vajalik». Pärnu maakohus nõustus prokuratuuriga ning jättis naise kuni kaheks kuuks vahi alla.

«Politsei ja prokuratuur teevad kõik endast oleneva, et selle menetluse käigus tõde välja selgitada, ent meil ei ole võimalik ette ennustada, kui kaua selleks aega vaja läheb,» sõnas Sommer. 

Naise kaitsja: jutt põgenemisohust on liialdatud

Kahtlustatava kaitsja Robert Sarv sõnas Postimehele, et kohus jättis naise vahi alla hoolimata faktist, et ta selgitas põhjalikult, miks ta talvel Eestist lahkus. Veel jagas naine Sarve sõnul seda, kuidas teda Maroko vanglas väärkoheldi ning seda, et ta sai sedavõrd karmi õppetunni, et ei tahaks kunagi enam sellist kadalippu läbi teha. 

«Tegu on täiesti tavalise inimesega, kes sattus isikliku tragöödia keskele. Tegu pole kuritegelike käitumismaneeridega inimesega, puudub varasem karistatus, tal on olemas kindel elu- ja töökoht. Ta on läbi teinud väga raske ja tragöödilise olukorra,» hindas kaitsja.

«Ja me ei räägi siin kahe kilo kokaiini üle piiri toomisest, vaid väga tragöödilisest isiklikku laadi sündmusest. Kus kohas on siin vajadus inimest vahi all hoida?» küsis ta.

«Väga liialdatud on jutt mingist põgenemisohust olukorras, kus inimene on vaimselt täiesti läbi,» sõnas Sarv. «Aga nagu poliitikute sõnavõttudest teame, siis mida üldisem on jutt põgenemisohust, siis seda vähem on seal tegelikku sisu.»

Kaitsja sõnas, et ilmselt on prokuratuuri soov naine vaimselt murda. «Me räägime inimesest, kellel on kogu elu veel ees, aga selle menetlusega tekitatud hingehaavu tuleb lappida veel pikki aastaid. Aga eks tuleb ka Eestis uued kannatused läbi teha ja siis saab hakata kohtumenetluses tõde välja selgitama,» ütles Sarv.

Suure-Lähtrust leiti imiku surnukeha

5. veebruaril helistas häirekeskusele Läänemaal Suure-Lähtrus asuva talu perenaine, kes teatas, et nende koer tõi talu terrassile surnud imiku.

Politsei korraldas pärast lapse leidmist suure maastikuotsingu ja muu info kogumise, mille kaudu jõuti lapse võimaliku emani. Lapse surnukehalt võetud DNA abil tehti kindlaks, et beebi sünnitas 30-aastane naine, kes viibis nende tulemuste selgudes juba välismaal.

Politseikoostöö tulemusel pidas Maroko politsei naise 9. märtsil kinni.

Copy
Tagasi üles