Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Trumpi hinnangul on Harrist Bidenist kergem võita

Copy
J.D. Vance ja Donald Trump Ohios kampaaniaüritusel.
J.D. Vance ja Donald Trump Ohios kampaaniaüritusel. Foto: CARLOS OSORIO / Scanpix

USA vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump hindas pühapäeval, et novembris toimuvatel presidendivalimistel on asepresident Kamala Harrist kergem võita, kui seda oleks olnud kandideerimisest loobunud president Joe Bidenit.

Trump rääkis teemal oma kõnes telekanalile CNN vaid hetk pärast seda, kui Biden oli teatanud, et loobub presidendivalimistel osalemisest.

Trump avaldas ühtlasi arvamust, et Biden läheb ajalukku USA halvima presidendina.

Telefoniintervjuus konservatiivsele meediakanalile Fox News küsis Trump ühtlasi, et kes juhib riiki järgmised viis kuud. Novembris toimuvate presidendivalimiste võitja asub ametisse alles 2025. aasta jaanuaris.

Vabariiklaste asepresidendikandidaat J.D. Vance leidis samuti, et Biden oli tema eluaja halvim president ja Harris on tema halbu otsuseid igal sammul toetanud.

«Harris vastutab kõigi Bideni ametiaja ebaõnnestumiste ja presidendi tervisliku seisundi varjamise eest.  Nelja aasta jooksul osales Harris oma allkirjaga Bideni avatud piiride ja rohelise petupoliitika heakskiitmises, mis tõstis hüppeliselt eluaseme- ja toidukulusid,» sõnas Vance.

Vance kinnitas, et on valmis võitlema koos vabariiklaste presidendikandidaadi Trumpiga ükskõik kelle vastu, kes saab Demokraatliku Partei vastukandidaadiks.

USA vabariiklasest kongresmen Nancy Mace nõudis pühapäeval, et asepresident Harris tagandaks põhiseaduse 25. muudatuse alusel koheselt Bideni.

Mace kinnitas, et kavatseb esmaspäeval USA esindajatekojale vastavasisulise ettekande teha.

«Kui Joe Biden ei ole kognitiivselt võimeline teiseks ametiajaks kandideerima, siis ei ole tal kognitiivset võimekust ka oma riigipea kohal ametiaja lõpuni jätkata,» põhjendas Mace.

USA esindajatekoja vabariiklasest spiiker Mike Johnson nõudis juba enne seda, et Biden astuks viivitamatult presidendiametist tagasi.

«Kui Joe Biden ei sobi presidendiks kandideerima, siis ei kõlba ta ka presidendiks. Biden peab viivitamatult ametist lahkuma. 5. november ei saa saabuda piisavalt kiiresti,» ütles Johnson ametlikus avalduses.

Biden on öelnud, et kavatseb jätkata kuni oma presidendiaja lõpuni.

Trumpi kampaaniameeskond teatas samal ajal, et asepresident Harris on veel hullem kandidaat riigipea ametikohale, kui seda oli Biden.

«Harris on meie rahva jaoks veelgi hullem kui Joe Biden,» seisis avalduses.

Trumpi kampaaniameeskonna hinnangul on Harris kogu aja olnud Bideni kahjulike tegevuste võimaldaja.

«Neile mõlemale kuuluvad selles osas rekordid ja nende kahe vahel pole mingisugust vahet,» lisati teadaandes.

Tagasi üles