Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Zelenskõi sõnul on edusamme õhutõrje ja sõjaväe varustuse parandamisel

Copy
Ukraina suurtükiväelased Donetski oblastis.
Ukraina suurtükiväelased Donetski oblastis. Foto: Oleg Petrasiuk / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas pühapäevaõhtuses pöördumises, et saavutatud on edusamme õhutõrje ja sõjaväe varustuse parandamisel ning võitluses Venemaaga koostööd tegevate isikutega, vahendas meediakanal Ukrinform.

Presidendi sõnul kuulas ta päeval ära Ukraina relvajõudude ülemjuhataja Oleksandr Sõrskõi ettekande, kes külastas isiklikult mitmeid rindeväeosi.

Riigipea sõnul on võtmeküsimuseks Ukraina kaitsjate varustamine.

«Sain ülevaate sellest, mis täpselt igal suunal puudu on ehk kõigil meie põhipositsioonidel. Mürskude jaotus ja piisav arv droone ennekõike,» rääkis Zelenskõi.

«On väga oluline, et tunneksime kõigis suuremates valdkondades, et meil on, millega vaenlasele maksimaalseid kaotusi tekitada,» seletas president.

Zelenskõi teatas samuti, et riigi õhutõrje on taas saanud olulise täienduse.

«Saksamaalt on saabunud veel üks õhutõrjeraketisüsteem Patriot,» kinnitas Zelenskõi.

Ukraina president kuulas samuti ära Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) juhi Vassõl Maljuki ettekande.

«On häid tulemusi Venemaaga koostööd tegevate isikute vastu võitlemisel,» märkis Zelenskõi.

«SBU juhi aruanne. Head tulemused Venemaa režiimiga koostööd tegevate kollaborantide vastu võitlemisel. On asju, millest me praegu avalikult ega täpsemalt rääkida ei saa. See lihtsalt ei tasu ära. Seda peab okupant ise tunnetama,» sõnas riigipea.

Ukraina valitsus suurendas kaitsekulutusi 495,3 miljardi hrõvna ehk ligi 12 miljardi dollari võrra, andes raha kõigile Ukraina õiguskaitseorganitele, vahendas portaal Kyiv Independent laupäeval kaitseministeeriumi teadet.

«Ukraina vägede vajaduste rahastamine on praegu esmatähtis. Täiendavad rahalised vahendid relvadele, kindlustusrajatistele ja sõjaväelaste palkadele on võtmetähtsusega Vene Föderatsiooni Ukraina-vastase sõjalise agressiooni tõrjumisel,» ütles asekaitseminister Juri Džihõr.

Kaitseministeeriumile eraldatakse 373,7 miljardit hrõvnat (ligi 9 miljardit dollarit), millest 269,5 miljardit hrõvnat (ligi 6,5 miljardit dollarit) läheb kaitseväe palkadeks ja ühekordseks rahaliseks toetuseks sõdurite surma või vigastuse korral.

Samuti eraldas valitsus 47 miljardit hrõvnat (ligi 1,1 miljardit dollarit) relvade, sõjavarustuse ja laskemoona ostmiseks ja moderniseerimiseks ning 4,7 miljardit hrõvnat (ligi 113 miljonit dollarit) logistikale.

Rohkem kui 40 miljardit hrõvnat (ligi 965 miljonit dollarit) eraldab relvajõudude ja riikliku julgeolekuteenistus kindlustusrajatiste ehitamiseks, samas kui 8,9 miljardit hrõvnat (ligi 215 miljonit dollarit) suunatakse riikliku eritransporditeenistuse vajadusteks.

Ukraina rahastab riigi kaitsesektorit maksude ja sõjaväe võlakirjade kaudu.

Rahandusministeeriumi andmetel moodustasid riigieelarve kulutused julgeoleku- ja kaitsesektorile 2024. aasta jaanuarist maini 732,8 miljardit hrõvnat (ligi 17,6 miljardit dollarit) ehk 58,3% kogukuludest.

Tagasi üles