Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Miks tekitas terviseamet eestimaalastele koolerahirmu? (5)

Koolerapositiivsed proovid meditsiinilaboris värvuvad kollaseks.
Koolerapositiivsed proovid meditsiinilaboris värvuvad kollaseks. Foto: Anas Alkharboutli

Eelmisel nädalal teatas terviseamet, et lõunamaareisilt tulnud lapsel kahtlustatakse koolerat. Tõsist nakkushaigust näitas esmane testitulemus. Pärast topeltkontrolli võib amet nüüd kinnitada, et täiendavad uuringud koolerat ei näidanud. «Parem karta, kui kahetseda,» kommenteeris terviseameti meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel esialgset ärevat infot. 

​Kui terviseamet saatis eelmise teisipäeva õhtul välja pressiteate, et Eestis kahtlustatakse üle 31 aasta taas koolerasse nakatumist, tekitas see ameti kui ka haigla jaoks omajagu hirmu ja paanikat. Terviseamet täpsustas seepeale kiiresti, et ülemaailmsete uuringute järgi on koolera siseriiklik levimus madal ja leviku oht Eestis olematu.

Terviseameti nakkushaiguste epidemioloogia osakonna juhataja Kärt Sõber rääkis, et paanika tekitamine polnud nende eesmärk. «Koolera on ohtlik haigus ja seaduse järgi peame sellele reageerima. Esialgu polnud ju teada, kas tegemist on kooleraga või mitte, aga teavitus tuleb ohtlike või eriti ohtlike nakkushaiguste puhul teha. Sellistes olukordades on mõistlikum pigem reageerida üle kui alareageerida,» ütles Sõber.

Tagasi üles