100 grammi keedetud kartulit annab umbes 70-85 kcal, mida on pea 4% vähem, kui riisis või makaronides.
Soovituslik on kartulit süüa pigem päeva esimeses pooles kui õhtusöögiks.
Tervisliku kartuliroa valmistamiseks ei tasu kartulit praadida ohtras õlis või fritüüris (friikartulid ja kartulikrõpsud) ega lisada kartulitoidule rasvast kastet nagu majonees.
Kõige enam kasulikke toitained saab kartulist kätte, kui seda töödelda aurutamisega või keetmisega ja süüa koos koorega pärast seda kui kartul on mahajahutatud külmkapi temperatuurile. Sedaviisi jahutatud aurutatud või keedetud kartul sisaldab resitentset tärklist, mis on oluliseks kiudaineks ja ‘’söögiks’’ olulistele bakteritele meie soolestiku mikrobioomis.
On teada tõde, et seedetegevuse efektiivseks toimimiseks ja haiguste ennetamiseks on oluline oma keha iga päev kiudainetega varustada. Uuringud on tõestanud, et regulaarne kiudainete söömine aitab ennetada mitmete sümptomite ja haiguste esinemist: vaimse tervise probleemid, rasvumine, kõrge kolesteroolitase, teise tüübi diabeet, käärsoolevähk ja mikrobioomi tasakaalutust ehk düsbioosi. Kartul sisaldab palju kasulikke kiudaineid ja panustab nendega täiskõhutunde tekkimisse.
2017. aastal ilmunud Eesti toitumis- ja liikumissoovituste dokumendis soovitatakse kiudaineid tarbida naistel minimaalselt 25g ja meestel 35g päevas sõltuvalt päevasest energiavajadusest (ca 13g kiudaineid 1000 kcal kohta).
150 grammi (umbes kaks keskmise suurusega mugulat) värsket keedetud, koorega kartulit katab ligi 15% päevasest kiudainete vajadusest.
100 grammi keedetud, koorega kartulit sisaldab 2,47 grammi kiudaineid.
Üks keskmine kartul võib sisaldada pea kuni 30% soovituslikust B6-vitamiini päevanormist. B6-vitamiini vajab inimene tsentraalse närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks, B12-vitamiini ja magneesiumi täielikuks imendumiseks, soolhappe tootmiseks, valkude, süsivesikute ja rasvade ainevahetuse tagamiseks. Uuringud on tõestanud, et B6-vitamiin mängib märkimisväärset rolli ka südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel. Tähelepanuväärseks teeb selle vitamiini ka see, et B6 reguleerib veel unekvaliteeti, söögiisu ja selliste bioaktiivsete ühendite tootmist nagu serotoniin ehk ’’õnnehormoon’’.