Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

UUED MINISTRID Jürgen Ligi saab uueks rahandusministriks, Yoko Alender kliimaministriks ja Erkki Keldo majandusministriks (31)

Copy
Jürgen Ligi saab uueks rahandusministriks.
Jürgen Ligi saab uueks rahandusministriks. Foto: Madis Veltman

Reformierakonna juhatus kinnitas ministrikandidaadid. Jürgen Ligist saab rahandusminister. Yoko Alender kliimaministriks. Erkki Keldo majandusministriks. Hanno Pevkur jätkab kaitseministrina. Heidy Purga kultuuriministrina. Signe Riisalo sotsiaalkaitseministrina.

Kristen Michali ministrivalikud näitavad selget strateegiat, mismoodi ta Reformierakonda näeb. Ka seda, millised on Reformierakonna probleemid, nõrkused ja tugevused. Konkreetsemalt: ministriportfellide muutus näitab, et Michal tahab, et rahandus- ja majandusteemad oleks Reformierakonna käes. Jürgen Ligi on rahandusminister ja Erkki Keldo majandusminister. Majandusministri portfelli saamiseks tehti ka vangerdus – Reformierakond loobus seni nende käes olnud justiitsministri kohast.

Et Reformierakond on ettevõtjate erakond, majandus- ning rahanduserakond, see on selle partei DNA. Nende jaoks sisuliselt oluline, aga isegi kui mõelda taktikaliselt ja partei kuvandi peale, siis on oluline ka nende nurkade alt. Need Reformierakonna alustalad on viimase paari aasta jooksul aga rängalt pihta saanud. Kas Reformierakond on «korras rahandus» erakond? Majanduskasvu erakond? Ettevõtjate poolt olev erakond? Majandusteemade eeskõneleja erakond?

Erkki Keldost saab majandusminister.
Erkki Keldost saab majandusminister. Foto: Sander Ilvest

Kui Kristen Michal esitles mõned kuud tagasi kliimaseadust, siis Postimees kirjutas, kuidas täpselt seda tehti. Alates sellest, et seaduse nimesse lisati viimasel hetkel sõna «majandus» (nimeks sai seega kliimakindla majanduse seadus), kuidas Michal pressikonverentsil tänas kõige esimesena ettevõtjaid, kuni seaduse sisuni välja. Küsimus ei ole keskkonna ja majanduse vastandamises. Jättes äärmuslikud aktivistid kõrvale, siis enamik inimesi ja ka enamik poliitikuid saab aru, et mõlemad on olulised, aga küsimus on tasakaalupunktis.

Michal kliimaministrina nihutas tasakaalukohta majanduse poole. See pole juhus, vaid näitab, kuidas Michal näeb Reformierakonna kohta Eesti poliitikas. Osasid see häirib. Ka äsja lõppenud koalitsioonikõnelustel üritasid sotsiaaldemokraadid kliimaseaduse teemat tõstata ja tirida tähelepanu majanduse koha pealt keskkonna kohale.

Mõni võiks öelda, et «vana Reformierakond» tuleb tagasi. Keegi sõnastab «vana-hea Reformierakond», keegi «vana-halb Reformierakond.» Jürgen Ligi rahandusministrina personifitseerib seda tüüpi tõlgendusi kõige otsesemalt. Ligil on pikalt kogemusi. Ta on olnud eri ministrikohtadel. Sõnades võib olla vahel väga järsk, aga sisult tegelikult üsna vaoshoitud poliitikat ajav inimene. Ka varsematel ministriaegadel pole Ligi olnud revolutsionäär, ei ole läinud ministeeriumitesse «paugutama», vaid asju korras hoidnud, teinud üsna ametnikekeskset poliitikat.

Yoko Alendrist saab kliimaminister.
Yoko Alendrist saab kliimaminister. Foto: Konstantin Sednev

Yoko Alenderi saamine kliimaministriks pole samuti suur üllatus. Ta on keskkonnateemadega pikalt tegelenud. Kolmandat korda Riigikogu liige. Olnud juba paaril korral ministrikoha kandidaat, aga viimasest valikust siiski välja jäänud. Nüüd sai. Praegune kliimaministeerium on muidugi tohutu. Esimest korda ministriks saanul oleks võib-olla keeruline kõigest üle käia. Kuid uue plaani järgi tehakse Kliimaministeerium väiksemaks. Osa valdkondi viiakse teistesse ministeeriumitesse, nii saab Alender endale väiksema ministeeriumi kui praegune.

Erkki Keldo hakkab juhtima majandusministeeriumit. Mõned meediaväljaanded spekuleerisid (vildakalt), et Keldo võiks saada rahandusministriks. Michal kindlasti hindab Keldot ja näeb temast pika perspektiivi potentsiaali, aga sellepärast ta ka ei pane Keldot rahandusministriks. Sest seal hakatakse teda kohe «ära tapma», ametnikud hakkavad temasse suhtuma kui noorde Võrklaeva, meedia ja konkurendid hakkavad Keldot käsitlema kui Võrklaeva number 2. Jürgen Ligil on aga nii tugev isikupärane ajalugu, nii oma nägu, et keegi ei hakka talle uut kuvandit pähe määrima.

Kaitseministrina jätkab Hanno Pevkur.
Kaitseministrina jätkab Hanno Pevkur. Foto: Jaanus Piirsalu

Hanno Pevkuri jätkamine kaitseministrina on samuti loogiline. Võib-olla kui Michal alustaks täiesti valgelt lehelt ja kui oleks teine kontekst, siis ta ei tooks Pevkurit ministriks. Aga kuna Michal tahab teha kindlat valitsust ja edastada sõnumi laiemalt – kindlus ja rahu on nii ühiskonnas, valitsuses kui Reformierakonnas – siis Pevkur on õige valik. Pevkuri ja Michali vahel on konarlik minevik, aga Michal ei soovi ka seda, et erakonnas jääks kestma mingisugune sisemine hõõrumine, vimm ja et kellelegi jääks rusikas taskusse. Ühesõnaga, kindlus ja rahu on oluline.

Heidy Purga jätkab kultuuriministrina.
Heidy Purga jätkab kultuuriministrina. Foto: Taavi Sepp

Heidy Purga ja Signe Riisalo jätkavad oma valdkonna ministritena. 

Signe Riisalo jätkab sotsiaalkaitseministrina.
Signe Riisalo jätkab sotsiaalkaitseministrina. Foto: Tairo Lutter
Tagasi üles