Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Põhja-Korea liider võõrustas Venemaa sõjaväedelegatsiooni

Copy
Venemaa asekaitseminister Aleksei Krivorutško ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Venemaa asekaitseminister Aleksei Krivorutško ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: STR / Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un võõrustas Venemaa asekaitseministri Aleksei Krivorutško juhitud sõjaväedelegatsiooni, et arutada kahepoolse kaitsekoostöö olulisust ja vajalikkust, teatas reedel riiklik uudisteagentuur KCNA.

Neljapäevane kohtumine Pyongyangis toimus umbes kuu aega pärast Venemaa presidendi Vladimir Putini visiiti Põhja-Korea pealinna, mille käigus allkirjastasid kaks riiki vastastikuse kaitselepingu. USA ja liitlased on süüdistanud Põhja-Koread laskemoona ja rakettide tarnimises Venemaale Ukraina sõja jaoks ning leping on tekitanud muret tarnete arvu võimaliku suurenemise pärast.

Põhja-Korea ja Venemaa on olnud liitlased alates Põhja-Korea asutamisest pärast Teist maailmasõda ja veelgi lähedasemaks muutunud pärast Moskva 2022. aasta sissetungi Ukrainasse.

«Meie riikide armeed peavad tihedamat koostööd tegema, et dünaamiliselt juhtida Põhja-Korea ja Venemaa suhteid uuel ajastul ning etendada olulist rolli piirkondliku ja ülemaailmse rahu kaitsmisel,» vahendas KCNA Kimi sõnu.

Suhted kahe Korea vahel on jõudnud madalaimasse punkti pikkade aastate jooksul, pärast seda, kui diktaator Kim Jong-un kuulutas varem sel aastal Lõuna-Korea tema riigi peamiseks vaenlaseks ning lõpetas selliste ametiasutuste tegevuse, mis olid tegutsenud taasühinemise eesmärgil. Lisaks hakkas ta ka julgeolekut piirialal tugevdama. Pyongyang on samuti suurendanud relvakatsetuste arvu ja soojendanud suhteid Venemaaga läbi ajaloo sõbralikemateks.

Tagasi üles