Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Ukraina president Zelenskõi kohtus Suurbritannia kuningaga

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Suurbritannia kuningas Charles III.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Suurbritannia kuningas Charles III. Foto: Pool / Scanpix

Suurbritannia kuningas Charles III võttis neljapäeval vastu Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi, teatasid meediakanalid Ukrinform ja AFP.

«Olen tänulik Suurbritannia kuningale toetuse eest Ukrainale,» kirjutas Zelenskõi ise sotsiaalmeedias.

Zelenskõi rõhutas ühtlasi, et Ühendkuningriik jääb Ukraina üheks lähemaks ja olulisemaks liitlaseks.

«Me hindame kogu Ukraina rahvale antud toetust,» kordas president.

Zelenskõi esineb reedel Ühendkuningriigi uue valitsuse ees ja annab ministritele ülevaate olukorrast lahinguväljal sõjas Venemaaga.

Uudisteagentuuri AFP andmetel saab Ukraina presidendist esimene ametlik külaline Downing Streetil pärast Keir Starmeri peaministriks saamist 5. juulil ning esimene välisriigi juht, kes pärast USA presidenti Bill Clintonit 1997. aastal valitsuskabineti ees isiklikult kõneleb.

«Ukraina on ja saab alati olema selle valitsuse päevakorra keskmes ja seetõttu on kohane, et president Zelenskõi teeb ajaloolise pöördumise minu kabineti poole,» kinnitas Starmer.

Peaministri ametkonna informatsiooni kohaselt ütleb Zelenskõi erakorralisel kohtumisel muu hulgas ministritele, et kogu kontinendi juhid peavad tõstma Euroopa kaitsetööstusbaasi, et ületada Venemaa oht.

Meedia andmetel tuleb jutuks ka Venemaa sanktsioonidest möödahiilimine.

Suurbritannia juhib meetmeid Venemaa niinimetatud varilaevastiku häirimiseks, mis Londoni sõnul võimaldab Moskval rahvusvahelistest sanktsioonidest kõrvale hiilida. Varilaevastik koosneb umbes 600 laevast ja veab päevas ligikaudu 1,7 miljonit barrelit naftat, mis toodab Moskvale märkimisväärseid rahalisi vahendeid.

Tagasi üles