Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Belgia eraldab Ukraina rekonstrueerimisprojektidele 150 miljonit eurot

Copy
Ukraina peaminister Denõss Šmõhal.
Ukraina peaminister Denõss Šmõhal. Foto: MILAN KAMMERMAYER/Scanpix

Belgia eraldab Ukraina rekonstrueerimisprojektidele 150 miljonit eurot, teatas neljapäeval meediakanal Ukrinform.

Ukraina peaminister Denõss Šmõhal allkirjastas koos oma Belgia kolleegi Alexander De Crooga lepingu, mis näeb ette Kiievi ja Tšernihivi oblastite ülesehitusprojektide rahastamise 150 miljoni euro väärtuses.

Peaminister Smõhal teatas lepingust sotsiaalmeediakanalis Telegram.

«Belgia rahastab Ukraina rekonstrueerimisprojekte 150 miljoni euro väärtuses. Leping, mis need projektid käima lükkab, allkirjastati kohtumisel Belgia peaministri Alexander De Crooga,» kirjutas valitsusjuht.

«Vahendid suunatakse energia- ja sotsiaalinfrastruktuuri taastamiseks Kiievis ja Tšernihivi oblastis,» lisas peaminister.

Valitsusjuht lisas, et leping tõhustab ühisprogrammide ja projektide elluviimist ning aitab kaasa riigi taastamisele ja majanduslikule arengule. Samuti avab lepingu kohaselt Belgia arendusagentuur Enabel oma esinduse Ukrainas.

«Täname Belgiat vankumatu toetuse eest Ukrainale võitluses meie vabaduse, iseseisvuse ja Euroopa tuleviku eest,» rõhutas Šmõhal.

Peaminister oli varem päeval teatanud, et Euroopa Komisjon toetab Ukrainale ligi 4,2 miljardi euro eraldamist Ukraine Facility kaudu.

«See märkimisväärne toetus tugevdab meie makromajanduslikku stabiilsust pikas võitluses vabaduse eest. Pärast nende vahendite saamist ulatub Euroopa Liidu rahastuse üldsumma Ukraine Facility raames 12 miljardi euroni,» kirjutas valitsusjuht sotsiaalmeedias.

Šmõhal tänas Euroopa Komisjoni samuti positiivse hinnangu eest Ukraina edusammudele.

Ukrinform tõi välja, et Šmõhal kohtus päev varem oma Tšehhi kolleegi Petr Fialaga, kellega arutati majandus- ja kaitsekoostööd. Kiiev ja Praha leppisid kokku ühisprojektis, mille kohaselt hakatakse tootma Ukraina automaat-tulirelvi ja laskemoona.

Tšehhi on üks Ukraina kindlamaid liitlasi Euroopa Liidus ja NATO-s ning vedanud eest rahvusvahelist rahakogumisaktsiooni Ukrainale laskemoona ostmiseks.

Tagasi üles