Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Zelenskõi sõnul on sõja õiglaseks lõpetamiseks vaja tugevaid otsuseid

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Volodymyr Tarasov / UKRINFO / SIPA / Scapix

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul on vaja Ukraina partnerite tugevaid otsuseid, et viia käimasolev Venemaa vallandatud sõda õiglase lõpu poole, vahendas kolmapäeval meediakanal Ukrinform.

President rääkis teemal oma igaõhtuses pöördumises rahva poole.

«Töötame selle nimel, et see nädal oleks suhetes meie partneritega tõeliselt produktiivne. Täna kohtusin oma ametkonna ja välisministeeriumi välispoliitika meeskonnaga. Sõja õigeks suunamiseks on vaja partnerite tugevaid otsuseid. Ja ma tänan kõiki, kes näitavad üles sellele asjakohast juhtimist,» ütles riigipea.

Zelenskõi sõnul ei suudeta Ukrainat kunagi kõrvale viia ühtse Euroopa teelt.

President rääkis ka päeval aset leidnud vangidevahetusest Venemaaga.

«Kõik kolmapäeval Venemaa vangistusest vabastatud Ukraina kaitsjad saavad vajalikku abi,» lubas riigipea.

«Nad on Ukraina relvajõudude, rahvuskaardi ja piirivalve sõdalased. Enamik inimesi olid tänases vangidevahetuses reamehed ja seersandid, kuid oli ka seitse ohvitseri. Paljud neist on saanud raskelt vigastada ja ühel kodumaakaitsjal on vähk. Igaüks saab vajalikku abi. Ja on oluline, et nende meeste seas oli üks, keda peeti kadunuks. Uurime iga sõdalase olukorda ja on õnn leida need, kelle suhtes meil oli kõige vähem lootust,» märkis Zelenskõi.

Venemaa ja Ukraina vahetasid ühtekokku 190 sõjavangi, teatasid kolmapäeval mõlemad pooled.

«Läbirääkimiste tulemusena naasis sõjavangist 95 Vene sõjaväelast,» teatas Vene kaitseministeerium Telegramis, lisades, et Venemaa vabastas omalt poolt 95 vangilangenud Ukraina sõjaväelast.

Ukraina president Zelenskõi teatas samuti 95 Ukraina kaitsja naasmisest Venemaalt sõjavangist.

«Toome jätkuvalt oma inimesi koju. Venemaalt vangistusest vabastati veel 95 kaitsjat. Need on Ukraina relvajõudude, rahvuskaardi ja piirivalve sõdurid,» kirjutas president suhtlusvõrgustikus Telegram.

Riigipea tänas ka kogu vahetustega seotud meeskonda ja vahetuse hõlbustamise eest Araabia Ühendemiraate.

Tagasi üles