Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Kodanikeühendus: lobistid on arvamus­festivali üles ostmas! (21)

Copy
Kliimanoored särkidega protesteerimas metsaalal toimuva RMK korraldatud kallutatud arutelu vastu 2023. aastal.
Kliimanoored särkidega protesteerimas metsaalal toimuva RMK korraldatud kallutatud arutelu vastu 2023. aastal. Foto: Fridays For Future (fff).

Enne Paides toimuvat arvamusfestivali puhkes tüli, kas (eri)arvamusi ja arutelusid pakkuval üritusel tohib arutelusid või koguni terveid teema-alasid «ära osta». Korraldajad väidavad, et need on «sisuturunduse» sildiga märgistatud, sildi asemel näeb aga vaid südamekest.

Korraldajad on loonud petliku kuvandi, justkui loodaks 9.–10. augustini Paides toimuval arvamusfestivalil üdini demokraatlik debatiruum, kus saavad võrdselt põrkuda erinevad nägemused ühiskonnas kuumadel teemadel. Kümnendat korda aset leidvat prestiižset väitlusüritust on seni armastanud külastada arvamusliidrid presidendini välja.

«Programmi pääsenud arutelud näitavad väga hästi seda, mis on eestlaste mõtetes ja südametes. Just nendel teemadel saabki arvamusfestivalil arutleda,» lubab peakorraldaja Kaspar Tammist arvamusfestivali kodulehel ja jätab mulje, justkui pandaks festivali kava kokku läbi avaliku ideekorje saadud teemadest.

Telgi taga käib aga hoopis teine mäng. Arvamusfestivali korraldajad lubavad lobistidel arutelusid ja isegi terveid teema-alasid väljaspool ametlikku ideekorjet n-ö osta ja korraldada arutelusid endale meelepärases võtmes. Ca 200st tänavusest arutelust on südamekeste arvu järgi «ostetud» üle 70, tegelikult veelgi rohkem (Postimees tuvastas lisaks 9).

Tagasi üles