Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

REITINGUD Eesti parteide vahel on tekkinud täiesti uus tasakaal (22)

Copy
Pildil vasakult Urmas Reinsalu, Kristen Michal, Lauri Läänemets ja Martin Helme.
Pildil vasakult Urmas Reinsalu, Kristen Michal, Lauri Läänemets ja Martin Helme. Illustratsioon: Postimees

Kui praegu ei peetaks koalitsiooniläbirääkimisi, oleks Eesti poliitikaelu täitsa surnud. Riigikogu on suvepuhkusel. Ministeeriumid töötavad vabakäigul. Paljud opositsioonipoliitikud on puhkusel.

Erakondade toetusreitingud näitavad samuti stabiliseerumise märke. Ühte nüanssi võib siiski tähele panna. Reformierakonna toetus on pööranud tõusule. Ühiskonnauuringute keskuse tellitud ja Norstati läbi viidud küsitlus näitab nelja nädala keskmisena Reformierakonna toetuseks küll veel 16,6 protsenti, aga ainult viimase nädala tulemust arvestades on Reformierakonna reiting kerkinud 19,4 protsendini. Politoloog Martin Mölder märgib, et selle taga võib oletada Reformierakonna juhivahetuse mõju – Kaja Kallase asemele Kristen Michal.

Üldpilt on aga suhteliselt stabiilne. Isamaa juhib 31 protsendiga. Eduka europarlamendikampaania järel saadud väike tõusuhüpe on peatunud. Reformierakond oma 16,6 protsendiga on teisel kohal, aga tõusupotentsiaaliga. Sotsid on kolmandad 16,5 protsendiga. Keskerakonna toetajaid on 12,7 protsenti, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) on 11,8 protsendiga langenud viiendaks. Parempoolsete toetus on 5,1 protsenti ja Eesti 200 toetus on langenud alla valimiskünnise, 3,2 protsendile. Riigikogust eemal on Parempoolsetel raske tähelepanu püüda ning Eesti 200 ees seisavad eksistentsiaalsed valikud.

Tagasi üles