Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Korrusmajade elanikud on hädas linde toitvate naabritega

Copy
Lindude toitmine elamute läheduses.
Lindude toitmine elamute läheduses. Foto: Toomas Huik

Tallinnas Mustamäel on viimasel ajal probleemiks muutunud linnud, keda toidetakse kortermajade õuealadel, aga ka otse akendest toidujäätmeid välja loopides.

Munitsipaalpolitseile (mupo) laekunud kaebuste põhjal loobitakse akendest lindudele kalapäid, spagette, liha, saia, aga ka kaerahelbeid ja muid kuivaineid. Toitjad on valdavalt eakad inimesed.

«Kõige suurem probleem on üksikute vanemaealiste inimestega, kes loobivad aknast lindudele toidujääke, mille tagajärjel on majaümbrus ja ka aknalauad väljaheiteid täis. Linnud lendavad toitmist oodates autode peal, kraapides värvi ja jättes sinna väljaheiteid,» rääkis mupo Mustamäe piirkonna peainspektor Anna Elzer.

Ta lisas, et tegelikult on kõikjal avalikus ruumis lindude toitmine keelatud. Lisaks sellele, et see võib olla kahjulik lindude tervisele, toob see kaasa mitmeid probleeme inimestele. Näiteks on linnuparved harjunud kogunema aladele, kus neile on varem süüa pakutud. See võib tuua kaasa inimeste isikliku vara kahjustamise, aga ka heakorra muresid.

Veelindude toitmine võib kaotada neile loomuomase rännusoovi. Lisatoiduga harjunud linnud jäävad Eestisse talvituma ja võivad pakase saabudes hukkuda, sest nad muutuvad nõrgaks ja kaotavad olulise osa oma instinktidest. Lisaks muutuvad nad selliselt kergeks saagiks kiskjatele.

«Majanaabrid on meeleheitel – autod on reostatud, kallite sõidukite värv kohati rikutud, majaümbrus lindude sulgi ja väljaheiteid täis. Ka teised inimesed, näiteks korteriühistu esindajad, naabrid, sugulased, võiksid lindude toitjatele selgitada, et linnud saavad oma eluga ise hakkama ja nende toitmine on vale ja keelatud,» lisas Elzer.

Märksõnad

Tagasi üles