ANALÜÜS Uus valitsus toob käibemaksu tõusu või tulumaksu tõusu või midagi sarnast (36)

Copy
Reformierakonna, E200 ja sotsiaaldemokraatide koalitsioonikõneluste esimest päeva kokku võttev pressikonverents riigikogu valges saalis. Pildil (vasakult) Lauri Läänemets, Kristen Michal ja Margus Tsahkna.
Reformierakonna, E200 ja sotsiaaldemokraatide koalitsioonikõneluste esimest päeva kokku võttev pressikonverents riigikogu valges saalis. Pildil (vasakult) Lauri Läänemets, Kristen Michal ja Margus Tsahkna. Foto: Madis Veltman

Kuigi kõikides detailides pole Reformierakond, sotsiaaldemokraadid ja Eesti 200 veel kokku leppinud, siis selge on, et tuleb uus maks. Seda maksu hakatakse nimetama kas kaitsemaksuks, laiapindseks kaitsemaksuks või julgeolekumaksuks.

Tegu ei ole pelgalt olemaolevate maksude tõstmisega, vaid päris uue maksuga. Selle arvutamise põhikomponentideks saavad käive ja tulu. Üks reformierakondlane sõnabki, et ega uut maksubaasi leiutada saa: tulud ja tarbimine on need, mida maksustada. Sisuliselt see muidugi viitab, et tegu saab olema käibemaksu ja üksikisiku tulumaksu tõusuga.

Sotside juht, siseminister Lauri Läänemets sõnas eile, et riigikaitsemaksu näeb igaüks oma ostutšekil. Seegi on viide käibemaksu moodi lahendusele. Kui praegu on käibemaks 22 protsenti, siis selle suurendamine – ütleme 24 protsendi peale – tähendakski pelgalt käibemaksu tõusu. Uus rida ostutšekil aga viitab ikkagi uuele maksule.

Tagasi üles