Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Tallinn loob 2025. aastal esimese suvetänava (1)

Copy
Aia tänav.
Aia tänav. Foto: Google StreetView

Tallinna linn kujundab 2025. aasta suveks Aia tänava suvetänavaks, kus ettevõtluse ja tänava elavdamiseks muudetakse tänav üheks suveks ümber.

Millised tegevused ja kujundus suvetänava ruumilises lahenduses olla võiks – selleks ootab linn tagasisidet veebilehel. Abilinnapea Pärtel-Peeter Pere sõnul on sihiks muuta linnatänavad ohutuks, toimivaks ja elavaks kõigile inimestele. «Teiste Põhjala linnade eeskujul saab pärast pikki aastaid ootamist ka Tallinnas olema oma suvetänav,» selgitas Pere.

Praegu selgitab linnavalitsus välja kohalike elanike ja ettevõtjate ning Aia tänavas töötavate inimeste ootusi. Linn uurib, mis on puudused, ootused ja võimalused tänava funktsioonide ja avaliku ruumi paremaks kasutamiseks. Pere rõhutas, et Aia suvetänava eesmärk ei ole ühe korraga luua pikka ja püsivat lahendust, vaid anda inimestele käegakatsutav näide, kuidas on teistsugune tänav võimalik ning mis see praktikas tähendaks.

Aia tänava suvised ruumilised katsetused on aluseks tulevikus kavandatavale arhitektuurivõistlusele ning tänava rekonstrueerimisele. Aia tänav peaks kujunema vanalinna oluliseks ja atraktiivseks äritänavaks, olles ühtaegu vanalinlik, samas kandes moodsa tänava kvaliteeti ning suvetänava lahendus peab olema meeldiv ning sobiv ennekõike nii kohalikele elanikele kui ka äridele.

«Kuigi Aia tänav asub vanalinnas, siis erilist vanalinna hõngu siin ei kohta – pigem kipub tänavaruumis domineerima aastakümnete tagune kaubandus- ja parklakultuur. Suvetänava eesmärk on tuua siia linnaruumi need positiivsed muutused, mida tänapäevases linnaruumis tähtsaks peame – et siin saaks lisaks autoga sõitmisele kõndida, rattaga liigelda, vaba aega veeta või väliruumis tööd teha. Et sellest saaks meie kõigi ühine eluruum,» ütles Kesklinna vanem Sander Andla.

Aia suvetänava kavandamiseks on kuni 18. augustini avatud küsitlus, mille leiab siit.

Küsitluse eesmärk on koguda infot praeguse Aia tänava lahenduse kohta ning anda mõtteid suvetänava kontseptsiooni kohta. Küsitlus on avatud kõigile, kes tunnevad huvi Aia tänava vastu.

Tagasi üles