Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

GRAAFIK Rahvastikuteadlane: laste sündimus on langenud kahanemisspiraali (3)

Copy
Tallinna Ülikooli rahvastikuteadlne Allan Puur rõhutab, et samas ei tähenda sündide arvu tõusule pööramine naasmist kriisidele eelneva, näiteks 2018.–2019. aasta taseme juurde.
Tallinna Ülikooli rahvastikuteadlne Allan Puur rõhutab, et samas ei tähenda sündide arvu tõusule pööramine naasmist kriisidele eelneva, näiteks 2018.–2019. aasta taseme juurde. Foto: Sander Ilvest

Eestis sünnib iga aastaga järjest vähem lapsi. Juunis registreeriti perekonnaseisuasutustes 801 sündi – sündis 412 tüdrukut ja 389 poissi. Paraku on seda möödunud aasta juuniga võrreldes üle 100 lapse vähem, selgub siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna andmetest.

Kõige halvem kuu sündide poolest oli märts, kui Eestis registreeriti vaid 746 sündi ning ka aasta varem oli märts miinuspoole tipus 756 sünniga. Juunis oli sünde rohkem – 801, kuid võrreldes eelmise aasta juuni 915 uue ilmakodanikuga on vähenemine ikkagi märkimisväärne.

Tallinna Ülikooli rahvastikuteadlane Allan Puur ütles neid arve kommenteerides, et Eesti on väike riik, mistõttu ühekuulisi muutusi ei tasu väga suureks uudiseks puhuda, sest nende puhul on juhuslike kõikumiste roll suur. Tema soovitusel tuleks vaadata pigem sündide arvu alates kalendriaasta algusest ehk siis poole aasta kaupa. Juunis saame tema sõnul vaadata seda, kuidas esimese poolaasta sündide arv eelmiste aastate vastavast näitajast erineb.

Tagasi üles