Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

ÕIGUSKANTSLER VASTAB Kas riigikogu parteivahetajatel on õigus Toompeale jääda? (8)

Copy
Õiguskantsleri kantselei direktor Olari Koppel.
Õiguskantsleri kantselei direktor Olari Koppel. Foto: Peeter Langovits

Õiguskantsleril paluti hinnata, kas riigikogu liikmete hiljutiste erakonnavahetustega jäävad valimistel antud hääled rahvaesindajale või kuuluvad need sisuliselt erakonnale, kelle nimekirjas parlamenti pääseti.

«Riigikogu valmistel kehtib proportsionaalne valimissüsteem. See tähendab, et erakonna kandidaatidele antud häälte osakaal kõikidest kehtivatest häältest on ligikaudu võrdne protsendiga riigikogu kohtadest,» selgitas õiguskantsleri kantselei direktor Olari Koppel, kes on praegu ka õiguskantsleri ülesannetes.

Ta tõi näite, et kui erakonna kandidaadid koguvad ühtekokku näiteks viis protsenti kõikidest häältest üle riigi, on tulemuseks umbes viis kohta riigikogus, kui kandidaatide kogusaak oli 20 protsenti, siis umbes 20. «Nõnda saavad vastavalt kandepinnale esinduse kõik ühiskonnas laiemalt levinud vaated ja huvid,» ütles Koppel. Ta lisas: «Olukorda, mis tekkis äsja Ühendkuningriigis – rahvaesinduses erakonnale saadud kohtade osakaal erines oluliselt valijatelt saadud häälte osakaalust –, nõnda tekkida ei saa.»

Tagasi üles