Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Terviseamet: valede nimede ja piltide abil müüakse tooteid ravimi pähe

Copy
Terviseamet
Terviseamet Foto: Sander Ilvest

Terviseameti andmetel on viimasel ajal sagenenud juhtumid, kus reklaamitakse ja müüakse valede nimede ning piltide abil tooteid, millele omistatakse raviomadusi, kuid need ei ole Eestis ravimina registreeritud.

Seetõttu puudub kontrollitud info, millised on nende toodete toimeained ja kas tootel on lubatud mõju. Terviseamet soovitab selliseid tooteid mitte osta.

Tavaliselt on toodet reklaamival veebilehel hulgaliselt infot ravitoime kohta, juurde on lisatud klientide ja arstide soovitused, kuid need pildid on kas tehisintellekti poolt loodud või internetist varastatud ning sellise nimega inimesi ei eksisteeri.

Näiteks ühel juhul on ravimina reklaamitud liigesevalu kreemi juures avaldatud regionaalhaigla logoga riideid kandva reumatoloogi soovitus, milles öeldakse, et seda kreemi võib kasutada kõigi liigesehaiguste ennetamiseks ja raviks. Tegelikult sellise nimega arsti Eestis ei ole ning kasutatud on hoopis ühe kirurgi fotot, kellel pole soovitatud tootega mingit pistmist.

Terviseamet on tuvastanud, et konkreetse regionaalhaigla kirurgi fotot on kasutatud vähemalt neljal erineval leheküljel, kus müüakse liigesekreemi, vererõhutablette, veresuhkru taseme normaliseerijaid ja soolatüügaste geeli. Igal lehel on sama arsti pildi juures toodud aga erinev nimi, eriala ja tööalane kogemus.

Tarbijal tuleb arvestada, et sellised võltsitud sisuga veebilehed asuvad serverites, mis on väljaspool Euroopa Ühendust ja seetõttu ei saa riigi ametiasutused rakendada meetmeid nende sulgemiseks. Seetõttu tuleb oste sooritades valvas olla, sest isegi kui toode jõuab kohale, võib sellel puududa lubatud ravitoime.

Ohu märkidega on tegemist, kui toodet reklaamitakse ravimina, kuid puudub viide ravimi infolehele ning see pole registreeritud. Samuti on ohumärgiks, kui lehel olevad nimed, fotod, vanused ja tekst ei klapi omavahel, lehel välja toodud arst ei ole tervishoiutöötajana registreeritud ning tema nimi on välja mõeldud.

Kõik Eestis müügiks lubatud ravimid on leitavad ravimiregistris https://ravimiregister.ee/ ja kõik Eestis töötavad tervishoiutöötajad on leitavad tervishoiutöötajate registris https://medre.tehik.ee/search/employees.

Tagasi üles